Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ανεφάρμοστες μέχρι στιγμής οι δεσμεύσεις Κουτρουμάνη για το «συνταξιοδοτικό» των οικογενειών ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
«Χιλιάδες οικογένειες σε οριακό αδιέξοδο», διαμαρτύρεται το αναπηρικό κίνημα.

Οριακό αδιέξοδο...Οριακό αδιέξοδο...

Κούφια λόγια έχουν αποδειχτεί μέχρι στιγμής οι δεσμεύσεις του υπουργού εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στους αναπηρικούς φορείς, σύμφωνα με τις οποίες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των γονέων ή συζύγων ΑμεΑ που είχαν κατατεθεί πριν την δημοσίευση του τελευταίου συνταξιοδοτικού νόμου 3966/2011 θα εξεταστούν με το ισχύον κατά την χρονική στιγμή κατάθεσης των αιτήσεων θεσμικό πλαίσιο.Όπως επισημαίνεται σε επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς τον Γ. Κουτρουμάνη “στο χρονικό διάστημα αναμονής της υλοποίησης των δεσμεύσεων σας, οι οποίες έχουν δοθεί στην ΕΣΑμεΑ, στην Π.Ο.Σ.Γ.K.Α.μεΑ. και σε μεμονωμένους πολίτες που έχουν απευθυνθεί στο γραφείο σας, τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πολλές αιτήσεις συνταξιοδότησης, που είχαν κατατεθεί βάσει των όρων και προϋποθέσεων της προηγούμενης νομοθεσίας, απορρίπτονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ταμεία ζητούν από τους αιτούντες οι οποίοι προφανώς λάμβαναν μέρος της σύνταξης όλο το προηγούμενο διάστημα, να επιστραφούν πίσω αυτά τα ποσά”.

Συμπερασματικά, δεν έχουν γίνει ακόμα πράξη οι σαφείς υπουργικές δεσμεύσεις , δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα ακόμα και επιβίωσης στις οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Οι αναπηρικοί φορείς, εν αναμονή της υλοποίησης της υπουργικής δέσμευσης, δηλαδή της κατάθεσης σχετικής διορθωτικής διάταξης, απαιτούν από τον Γ. Κουτρουμάνη να “δοθεί οδηγία προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μην προχωρήσουν στην εξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης όσων είχαν καταθέσει τις αιτήσεις πριν τις 5 Αυγούστου 2011 ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 3996/2011”. Σε ότι δε αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ισχύοντος 3996/2011 (άρθρο 37) για αιτήσεις συνταξιοδότησης γονέων/κηδεμόνων και συζύγων ατόμων με βαριές αναπηρίες πριν τις 5 Αυγούστου, διατυπώνεται το εύλογο αίτημα “να τους δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης νέα αίτησης συνταξιοδότησης η οποία θα εξεταστεί σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρονικής περιόδου κατάθεσης της πρώτης αίτησής τους. Για αυτές τις αιτήσεις συνταξιοδότησης να υπολογιστεί ως αρχικός χρόνος, ο χρόνος κατάθεσης της πρώτης αίτησής τους, δεδομένου ότι την κύρια ευθύνη για την ουσιαστικά αντισυνταγματική οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τους, την έχει το ασφαλιστικό ταμείο και πρώτα και κύρια το ίδιο το υπουργείο εργασίας”.

Όπως, τέλος, τονίζεται στην επιστολή της ΕΣΑμεΑ, είναι επιβεβλημένο “να σταματήσει από μέρους των ασφαλιστικών ταμείων, οποιουδήποτε είδους απαίτηση επιστροφής ποσών που έχουν κατατεθεί στους αιτούντες και αφορούν στην καταβολή μέρους της σύνταξης τους έως την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης”. O,τιδήποτε άλλο συνιστά σκόπιμη εξώθηση χιλιάδων οικογενειών σε οριακό οικονομικό αδιέξοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.