Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από τη «νόσο των καπνιστών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δεν ερμηνεύουν σωστά τα πρώτα συμπτώματα.

Ανησυχητικά στοιχεία για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις της «νόσου των καπνιστών» έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Σύμφωνα με αυτά, περισσότεροι από 600.000 Έλληνες (ποσοστό 8,4% των ενηλίκων καπνιστών) πάσχουν ήδη από τη νόσο, αλλά ο ένας στους δύο δεν το γνωρίζει, ενώ απ’ όσους το ξέρουν οι μισοί δεν κόβουν το κάπνισμα.

Επιπλέον, από τους ασθενείς που θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης των συμπτωμάτων τους, το 7% θα πεθάνουν εντός 3 μηνών και το 50% θα χρειαστούν οξυγόνο στο σπίτι.

Ο ένας στους τρεις εξάλλου θα παρουσιάσει πάλι πρόβλημα εντός 3 μηνών από την εισαγωγή, με συνέπεια να ξαναμπεί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 16.000 ασθενείς από 16 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Οι 1.133 από τους ασθενείς ήταν Έλληνες.

Στο γιατρό μετά τα 30

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), είναι απαραίτητο να απευθύνεται αμέσως στον γιατρό οποιοσδήποτε περνάει τα 30 τους χρόνια και παρουσιάζει έστω και ένα από τα συμπτώματα της ΧΑΠ.

Τα συμπτώματα αυτά είναι βήχας (οι ειδικοί τονίζουν πως είναι μύθος ο «τσιγαρόβηχας» - αποτελεί σύμπτωμα ύποπτο για ΧΑΠ), φλέγματα και δυσκολία στην αναπνοή όταν καταβάλλει κάποια προσπάθεια (προσπαθεί λ.χ. να ανέβει έναν όροφο με τα πόδια ή να περπατήσει γρήγορα στον δρόμο).

Όπως επισημαίνουν, τα συμπτώματα αυτά έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, ώστε οι πάσχοντες για χρόνια τα θεωρούν - λανθασμένα - σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται, με συνέπεια να μην πηγαίνουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν.

Επακόλουθο αυτής της καθυστέρησης είναι να γίνεται η διάγνωση όταν η νόσος έχει εξελιχθεί, καταστρέφοντας τους βρόγχους.

Η καταστροφή είναι βαθμιαία και συνήθως προκαλεί σοβαρά συμπτώματα αφού πρώτα χάσει ο ασθενής το 50-60% των πνευμόνων του.

Έλεγχος κάθε χρόνο

Οι ειδικοί της ΕΠΕ επισημαίνουν πως οι καπνιστές πρέπει να κάνουν μία φορά τον χρόνο σπιρομέτρηση, για να διαπιστώνεται κατά πόσον έχει αρχίσει το κάπνισμα να προκαλεί βλάβες στους πνεύμονές τους.

Η σπιρομέτρηση είναι ουσιαστικά το φύσημα με δύναμη σε έναν σωλήνα, συνδεδεμένο με ειδικό μηχάνημα που καταγράφει πόσο δυνατά και επί πόση ώρα φυσάει ο ασθενής.

Σημειώνεται πως οι βλάβες στους πνεύμονες είναι μη αναστρέψιμες, καθώς και ότι πάνω από το 90% των κρουσμάτων της ΧΑΠ οφείλονται στο κάπνισμα.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.