Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Το θαυματουργό κέικ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μπορεί να συντηρήσει τον ανθρώπινο οργανισμό επί ένα 24ωρο.

Το θαυματουργό ελληνικό αρτοσκεύασμα αποτελεί παγκόσμια πατέντα, που ήδη διατίθεται στο εμπόριο και έχει γίνει περιζήτητο εκτός συνόρων. Ονομάζεται κέικ αποκατάστασης Feed Back και το κύριο συστατικό του προέρχεται από το τυρόγαλα ή ορό γάλακτος, το εξαιρετικά ρυπογόνο απόβλητο των τυροκομείων, που απορρίπτεται ανεξέλεγκτα στα ποτάμια, εξαφανίζοντας το οξυγόνο και κάθε ίχνος ζωής σε ακτίνα χιλιομέτρων.

Για κάθε κιλό τυριού παράγονται 9 κιλά τυρογάλακτος, ενώ το απόβλητο μόνο ενός τυροκομείου έχει ισοδύναμο βιολογικό φορτίο με αυτό μιας πόλης 40.000 κατοίκων.

Το 2006 ανατέθηκε στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αναζήτηση λύσεων στη διαχείριση αυτού του απόβλητου στον Πηνειό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δημήτρης Κουρέτας, δήλωσε: «Στο εργαστήριο ανακαλύψαμε μια διαδικασία επεξεργασίας του τυρογάλακτος που απομονώνει την πρωτεΐνη και αυτό που απομένει είναι απλό νερό, απαλλαγμένο από ρυπαντικό φορτίο.

Έχοντας καταφέρει να απομονώσει την πολύτιμη πρωτεΐνη και να τη διαθέτει σε μορφή σκόνης, ο καθηγητής, όπως δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», αναζήτησε τρόπους να αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματά της. Αναμειγνύοντας πρωτεΐνη με ένα μείγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων και προσθέτοντας κάποια αρωματικά στοιχεία παρασκεύασε το πρωτοποριακό ενεργειακό κέικ.

Ο καθηγητής δεν περιορίστηκε σε αυτό αλλά προώθησε τη διαδικασία μετατροπής σε τελικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο. Συνεργάστηκε με την εταιρεία «Πρωτεΐνες Κεντρικής Ελλάδος, και με τους Μύλους Καπλανίδη στις Σέρρες.

Ο γενικός διευθυντής των Μύλων Καπλανίδη, Δημήτρης Τσιλιακούδης δήλωσε: «Από την αρχή του χρόνου, το Feed Back διατίθεται σε ινστιτούτα διατροφής, αθλητικούς χώρους, καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, ενώ ήδη ξεκίνησε η εξαγωγή του».

Το Feed Back μοιάζει με κοινό κέικ και έχει βάρος μόλις 80 γραμμάρια, αρκεί όμως για να συντηρήσει τον ανθρώπινο οργανισμό για ένα 24ωρο, καθώς περιέχει τις θερμίδες και τις πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.