Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Οι ιοί ευθύνονται για το 40% των καρκίνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ανοίγει ο δρόμος για προληπτικούς εμβολιασμούς.

Οι ιοί μπορεί βρίσκονται πίσω από το 40% των καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου και της λευχαιμίας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Εάν το εύρημα αυτό επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμο για προληπτικούς εμβολιασμούς εναντίον αρκετών μορφών καρκίνων, που θα μειώσουν δραματικά τη συχνότητα εμφάνισής τους.

Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως μερικές μορφές καρκίνου προκαλούνται από ιούς, αλλά έως τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως αυτές οι περιπτώσεις κάλυπταν περίπου το 10% του συνόλου.

Οι πιο γνωστοί ογκογόνοι ιοί είναι ορισμένα στελέχη των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ευθύνονται για καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και του στόματος, και οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C που προκαλούν καρκίνο του ήπατος ενώ ένας άλλος ιός που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι ο Έπσταϊν-Μπαρ (καρκίνοι του αίματος και του λεμφικού συστήματος).

Επιστήμονες από το Ίδρυμα Καρολίνσκα, στη Σουηδία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως εντόπισαν σε μεγάλο ποσοστό μυελοβλαστωμάτων ίχνη του κυτταρομεγαλοϊού. Πρόκειται για το συνηθέστερο καρκίνο του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία, καθώς ευθύνεται για το 15-20% των κρουσμάτων της νόσου.

Ο δε κυτταρομεγαλοϊός είναι ένας ιός που υπάρχει σε πάρα πολλούς ανθρώπους, δίχως όμως να αρρωσταίνει σοβαρά τους περισσότερους (φορείς είναι λ.χ. έξι στα δέκα παιδιά ηλικίας 6 ετών και εννέα στους δέκα ηλικιωμένους άνω των 80 ετών).

Επιπλέον, ο νομπελίστας καθηγητής Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του ανακάλυψε την δεκαετία του ’80 την συσχέτιση HPV-καρκίνου του τραχήλου, εκτιμά πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα αντίστοιχες ανακαλύψεις ενώ είναι πεπεισμένος ότι πολλοί ιοί του δέρματος, του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα θα αποκαλυφθεί πως σχετίζονται με ιούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.