Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς στην κατανάλωση αλκοόλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους μεθυσμένους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πίνουν υπερβολικά, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 5.700 εφήβους από 13 ως 16 ετών στην Αγγλία.

Η έρευνα διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos Mori για λογαριασμό του Ιδρύματος Ερευνών Κοινωνικών Επιστημών Joseph Rowntree και αποκαλύπτει πως ένας έφηβος 13-14 χρόνων στους τέσσερις έχει ήδη μεθύσει περισσότερες από μία φορές και το ίδιο ισχύει για έναν στους δύο εφήβους, ηλικίας 15 ως 16 ετών.

Ανάμεσα στους εφήβους ηλικίας 13 ως 14 ετών, το 70% έχει ήδη δοκιμάσει οινοπνευματώδη ποτά, στις μεγαλύτερες ηλικίες (15 ως 16 ετών) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 89%. Οι περισσότεροι έφηβοι δήλωσαν πως ήπιαν για πρώτη φορά στα 12 τους χρόνια.

Οι έφηβοι που αφήνονται χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους είναι πιθανότερο να καταφύγουν στο «binge drinking», που σημαίνει «πίνω μέχρι να χάσω κάθε έλεγχο». Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι των οποίων οι γονείς δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα βράδια του Σαββάτου ή παρακολουθούν ακατάλληλες ταινίες, χωρίς επιτήρηση, είναι αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρχίσουν να πίνουν.

«Η έρευνα καταδεικνύει πως οι γονείς έχουν μεγαλύτερη επιρροή από αυτή που πιστεύουν στην συμπεριφορά των εφήβων» τονίζει η Claire Turner, εκπρόσωπος του ιδρύματος. «Αυτά που λένε οι γονείς και η συμπεριφορά τους απέναντι στο αλκοόλ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αν τα παιδιά θα θελήσουν να πίνουν» πρόσθεσε.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010, το 39% των ανδρών και το 31% των γυναικών στη Βρετανία ξεπερνούν τα λογικά όρια κατανάλωσης αλκοόλ την ημέρα, δηλαδή 3 ως 4 μονάδες για τους άνδρες και 2 ως 3 για τις γυναίκες.

Μια μονάδα οινοπνευματώδους ποτού αντιστοιχεί με 10 χιλιοστόμετρα αιθυλικής αλκοόλης, μέτρο σχετικά ασαφές, αφού το αντίστοιχό του, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι 25 χιλιοστόμετρα ενός ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%.

Ο μέσος όρος κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσίας, ήταν για το 2009 12,4 μονάδες την εβδομάδα.

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.