Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Οι πολλές υποχρεώσεις «μπλοκάρουν» τον εγκέφαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Όσο μεγαλώνει η ηλικία του ανθρώπου, τόσο πιο πολύ δυσκολεύεται ο εγκέφαλος να εκτελέσει πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο λόγος που οι ηλικιωμένοι φαίνεται μερικές φορές να βρίσκονται σε σύγχυση, είναι γιατί δυσκολεύονται να ξανασυγκεντρωθούν στην αρχική τους ασχολία μετά από μερική απόσπαση της προσοχής τους από κάτι άλλο.

Στη μελέτη, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συμμετείχαν 40 εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων ήταν περίπου 70 ετών και οι άλλοι μισοί περίπου 25. Ο εγκέφαλός τους εξετάσθηκε καθώς απομνημόνευαν μια εικόνα της φύσης σε μια οθόνη για 14 δευτερόλεπτα, ενώ σε τυχαία χρονικά διαστήματα εμφανιζόταν ένα πρόσωπο μέσα σε αυτή. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν το πρόσωπο, αλλά και την εικόνα που απεικόνιζε την φύση.

Η εξέταση εγκεφαλικής απεικόνισης που έγινε, έδειξε ότι υπήρχε εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των στιγμών που εμφανιζόταν το πρόσωπο στην οθόνη και αποσπούσε την προσοχή στους εθελοντές, αλλά αυτό συνέβαινε με πολύ πιο αργό ρυθμό στους ηλικιωμένους από ότι στους νέους. Παράλληλα οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να θυμηθούν την αρχική εικόνα της φύσης.

Οι ερευνητές, μετά από αυτή τη διαπίστωση, πιστεύουν ότι η αργοπορία στην προσαρμογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά θέματα, επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την ικανότητα του εγκεφάλου στους μεγαλύτερους ανθρώπους, να συγκρατεί και να χειρίζεται πληροφορίες για ένα χρονικό διάστημα.

Αυτού του είδους η μνήμη είναι και η βάση όλων των διανοητικών ενεργειών, από την εκμάθηση ενός τηλεφωνικού αριθμού κάποιου φίλου, την καταχώρησή του στο κινητό, τη διεξαγωγή μιας σοβαρής συζήτησης, μέχρι και την εκτέλεση πολύπλοκων καθηκόντων.

Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη σημερινή κοινωνία, δεδομένου ότι ζούμε σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον, με μια δραματική αύξηση της ποικιλίας των ηλεκτρονικών μέσων και πληροφοριών που δεχόμαστε μέσα από αυτά.





Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.