Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τέχνη όπως ...έρωτας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Όταν κοιτάζουμε έναν πίνακα ενεργοποιούνται τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο



Τέχνη όπως ...έρωτας
Εργα τέχνης όπως η εικονιζόμενη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι μπορούν να προκαλέσουν ευχαρίστηση αντίστοιχη με τον έρωτα

Λονδίνο
Εάν σας λείπει ο έρωτας, επισκεφθείτε τουλάχιστον μια πινακοθήκη. Αυτό προτείνουν νευροβιολόγοι του University College του Λονδίνου οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το να κοιτάζει κάποιος ένα έργο τέχνης όπως η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι προκαλεί την ίδια ευχαρίστηση με τον έρωτα! Σύμφωνα με τη μελέτη όταν ερωτευόμαστε ενεργοποιείται η ίδια περιοχή του εγκεφάλου με εκείνη που «ανάβει» όταν βλέπουμε ένα έργο τέχνης.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι η απόλαυση ενός έργου τέχνης προκαλεί αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στον κογχομετωπιαίο φλοιό, γεγονός που οδηγεί σε «γέννηση» του αισθήματος έντονης ευχαρίστησης. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται όταν ερωτευόμαστε σφόδρα αλλά και με τη λήψη παράνομων ουσιών.
«Σάρωση» του εγκεφάλου
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Σεμίρ Ζέκι «σάρωσαν» τον εγκέφαλο εθελοντών καθώς εκείνοι κοιτούσαν 28 εικόνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν απεικονίσεις του πίνακα «Η γέννηση της Αφροδίτης», του έργου «Μπάνιο στη Γκρενουγιέρ» του Κλοντ Μονέ καθώς και του πίνακα «Ο καθεδρικός ναός του Σάλσμπερι» του Τρέβορ Τζέιμς Κόνσταμπλ.
Ο καθηγητής Ζέκι και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι όταν οι εθελοντές κοιτούσαν τους πίνακες η ροή του αίματος αυξανόταν σε περιοχές του εγκεφάλου τους που συνδέονται με τον έρωτα.
Αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην κατανόηση σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κοιτάζουμε έργα τέχνης. Ο δρ Ζέκι συμπλήρωσε ότι πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν κοιτάζουμε όμορφα πράγματα εμφανίζεται αυξημένη δραστηριότητα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. «Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης σε αυτήν την περιοχή η οποία έχει τον τίτλο του νευροδιαβιβαστή της ευχαρίστησης. Τα κέντρα αυτά ενεργοποιούνται όπως συμβαίνει με τον έρωτα και τον πόθο».
Η μελέτη του καθηγητή Ζέκι και της ομάδας του βρίσκεται τώρα σε διαδικασία αξιολόγησης από επιστημονικά περιοδικά και αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα μέσα στο έτος.
Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει τον καταλυτικό ρόλο της τέχνης στο μυαλό αλλά και στο σώμα. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία η τέχνη μπορεί να μειώσει τον πόνο των νοσηλευόμενων ασθενών και να επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.