Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

«Επιδημία» οι χρόνιες παθήσεις λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης ευθύνονται για περισσότερους θανάτους απ' ότι όλες οι άλλες ασθένειες μαζί, αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις αποκαλούμενες μη μεταδιδόμενες ασθένειες που έχουν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας και ξεπερνούν σε επικινδυνότητα μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η ελονοσία, το AIDS και η φυματίωση.

Το 2008 οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες ευθύνονταν για 36 εκατομμύρια (63%) από τους 57 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Ωστόσο σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά αν οι άνθρωποι φρόντιζαν να περιορίσουν τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Το τελευταίο, σύμφωνα με την έκθεση, ευθύνεται για το θάνατο σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, καπνιστών και παθητικών καπνιστών. Αριθμός που μέχρι το 2020 αναμένεται να έχει ανέλθει σε 7,5 εκατομμύρια ή το 10% των θανάτων παγκοσμίως.

Άλλα 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι φτωχότερες χώρες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και για το λόγο αυτό ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών αυξάνεται δυσανάλογα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες συχνά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μολυσματικές νόσους και οι χρόνιες παθήσεις συχνά διαπιστώνονται αργά όταν ο ασθενής χρειάζεται πλέον εντατική και υψηλού κόστους νοσοκομειακή φροντίδα, η οποία είτε δεν είναι οικονομικά εφικτή, είτε δεν είναι διαθέσιμη, ή το κόστος της βυθίζει τον πάσχοντα και το περιβάλλον του περισσότερο στη φτώχεια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν το 80% των θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου στις περισσότερες χώρες πέραν των αφρικανικών, αλλά και εκεί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΠΟΥ ανέφερε τρεις προτεραιότητες για δράση. Παρατήρηση - καταγραφή των χρόνιων παθήσεων, πρόληψη - ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους και βοήθεια για την προσαρμογή τους σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής και υγειονομική περίθαλψη - βελτίωση της θεραπείας και της πρόσβασης σε αυτήν των ασθενών. Παράλληλα κατέγραψε τις 10 καλύτερες προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ των οποίων την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, την απαγόρευση διαφημίσεων προϊόντων καπνού και τη μείωση πρόσληψης αλατιού, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Το Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή στη Νέα Υόρκη ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την αυξανόμενη απειλή από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.