Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Πώς να μη σας πέσει βαρύ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Γιορτινό τραπέζι... για δυνατούς λύτες!

Το Πάσχα έφτασε και μαζί του η ώρα να κάνουμε την προσωπική μας «ανάσταση», ενδίδοντας στους χιλιάδες θερμιδοφόρους και όχι πάντα υγιεινούς πειρασμούς. Σίγουρα οι μέρες αυτές δεν ενδείκνυνται για δίαιτα. Το φαγητό, όπως σε όλες τις γιορτές, θα αποτελέσει την κύρια πηγή διασκέδασης και δεν μας τρομάζει καθόλου η «βόμβα» θερμίδων και λιπαρών που θα ρίξουμε στο σώμα μας.

Το Πάσχα συνδυάζει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές. Από τη μία τη νηστεία και από την άλλη το «διατροφικό ξεφάντωμα» μετά την Ανάσταση. Θα είναι ένα σοκ για τον οργανισμό αν μετά την περίοδο λιτότητας και πλήρους αποχής από το κρέας καταναλώσετε απότομα μεγάλες ποσότητες λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης.

Ετσι, για το βράδυ της Ανάστασης η μαγειρίτσα από μόνη της αρκεί και σας εξασφαλίζει την ήπια επανένταξη σε μια πλήρη διατροφή.

Περιοριστείτε λοιπόν σε ένα πιάτο σούπας, σαλάτα και ψωμί ολικής αλέσεως. Αποφύγετε την επιπλέον κατανάλωση κρεάτων ή αβγών. Θα σας επιβαρύνουν ιδιαίτερα, ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψουν τη διαδικασία της πέψης. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα κόκκινα αβγά... απλά τσουγκρίστε τα!

***Τραπέζι πειρασμός

Μπορεί στις διακοπές να το «ρίχνουμε λίγο έξω», όμως δεν είναι ανάγκη να φάμε σαν να σταματήσαμε μόλις από μια πολύμηνη απεργία πείνας. Τα πλούσια τραπέζια αποτελούν σίγουρα έναν πειρασμό, που μπορεί όμως να δράσει ως ενεργειακή βόμβα για τον οργανισμό, εκτινάσσοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης και προκαλώντας ενοχλητικές γαστρεντερικές διαταραχές.

Το μόνο που χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση είναι λίγη πειθαρχία, αλλά και αίσθηση του μέτρου. Τα μικρά και συχνά γεύματα θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πείνα σας, ώστε να μην υπερκαταναλώσετε φαγητό και να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Σκεφτείτε μόνο πως μια πιρουνιά πέτσας απευθείας από τη σούβλα, πέρα από τα κακής ποιότητας λιπαρά, θα σας εφοδιάσει και με τις θερμίδες που αντιστοιχούν σε μια κανονική μερίδα κρέατος!

Αποφασίστε από πριν τι θα φάτε και γεμίστε μία φορά το πιάτο σας. Ιδανικά, γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα, το 1/4 με κάποια πηγή πρωτεΐνης (κατσίκι ή αρνί, αβγό) και το άλλο 1/4 με κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, πατάτες φούρνου, ζυμαρικά ή ρύζι). Ξεκινήστε από τη σαλάτα.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει θα σας δώσουν το αίσθημα της πληρότητας και θα περιορίσουν τη μερίδα του φαγητού που θα καταναλώσετε στη συνέχεια, συνεπώς και τις θερμίδες. Επιπλέον, ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα πως το σώμα δεν χρειάζεται άλλο φαγητό. Για το λόγο αυτό αυξήστε τη διάρκεια του γεύματος κόβοντας το φαγητό σε μικρές μπουκιές και μασώντας το καλά.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ημερών, οι διαιτολόγοι ψηφίζουν κατσίκι! Στη «μάχη της σούβλας», ανάμεσα στο αρνί και το κατσίκι φαίνεται να υπερτερεί το δεύτερο. Τα εκατό γραμμάρια κατσίκι έχουν 217 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα αρνιού 327. Η υπεροχή του κατσικιού συνεχίζεται και στη σύγκριση «κατά λίπος». Το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα 15 γραμμάρια ανά 100 γρ. κρέατος. Το ολικό λίπος στην ίδια ποσότητα κατσίκι δεν ξεπερνά τα 4,2 γραμμάρια, ενώ ταυτόχρονα περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη από το αρνί.



Γιορτές χωρίς γλυκό;

Και την πασχαλινή περίοδο τα γλυκά λαμβάνουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι και στο στομάχι μας. Μπορεί να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες παρασυρόμενοι από το ευχάριστο κλίμα, όμως δυστυχώς ούτε και φέτος θα γίνουν light.
Ενδεικτικά 100 γραμμάρια τσουρέκι περιέχουν 285 θερμίδες, 1 πασχαλινό κουλούρι 60 γραμμαρίων δίνει 186 θερμίδες και 100 γραμμάρια σοκολατένιου πασχαλινού αβγού σάς εφοδιάζουν με 550 θερμίδες.
Η παράδοση την περίοδο αυτή δεν ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία, αφού μέσα σε όλα τ' άλλα προτάσσει να βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τα τσουρέκια και τα σοκολατένια αβγά. Ομως δεν χρειάζεται να της εναντιωθούμε αφού και τα γλυκά, ακόμη και τα τόσο θερμιδοφόρα, μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αλλωστε δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, παρά μόνο «καλές» και «κακές» διατροφικές συνήθειες.
Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε σκοπό να καταναλώσετε κάποιο γλυκό, φάτε λιγότερη ποσότητα φαγητού για να εξισορροπήσετε τις περιττές θερμίδες. Εχετε πάντα στο μυαλό σας πως μία με δύο κουταλιές είναι αρκετές για να «κερδίσετε» τη γλυκιά γεύση και μην το παρακάνετε. Τοποθετήστε τα γλυκά στα ψηλά ντουλάπια του σπιτιού ή στο πίσω μέρος του ψυγείου για να μην έχετε εύκολη πρόσβαση σ' αυτά. Οσο περισσότερο βρίσκονται στο οπτικό σας πεδίο τόσο περισσότερο θα θέλετε να τα καταναλώσετε. Προτιμήστε επίσης μικρές συσκευασίες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα φάτε σίγουρα μικρότερη ποσότητα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα σπιτικά γλυκά πρέπει να προτιμώνται, καθώς μπορείτε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της σύστασής τους.

Στην υγειά μας;

Οι θερμίδες που περιέχονται στο αλκοόλ είναι σχεδόν όσες και στο λίπος (1 γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο αλκοόλ 7 θερμίδες), ενώ η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να σας αφυδατώσει.
Προτιμήστε το νερό και εναλλακτικά επιλέξτε σόδα με μία φέτα λεμόνι, καφέ, τσάι ή light αναψυκτικά, καθώς δεν περιέχουν περισσότερο από μία θερμίδα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, περιοριστείτε στα 1 με 2 ποτά, κατά προτίμηση κρασί. Δοκιμάστε επίσης και μία διαφορετική, χωρίς αλκοόλ, εκδοχή του αγαπημένου σας ποτού που ίσως καταφέρει να σας ξεγελάσει.

Καιρός... για άσκηση!

Μπορεί να είναι περίοδος διακοπών, όμως δεν είναι απαραίτητο να την περάσετε μπροστά στην τηλεόραση ή ξαπλωμένοι στον καναπέ. Βάλτε στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Αν το γυμναστήριο δεν είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση, επωφεληθείτε από την ανοιξιάτικη θερμοκρασία, περπατήστε, τρέξτε, βγάλτε βόλτα το σκύλο σας. Αν τόσο καιρό η δικαιολογία για τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα ήταν η έλλειψη χρόνου, μήπως η περίοδος των διακοπών είναι ιδανική για να γνωρίσετε τα οφέλη της άσκησης;


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.