Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Διεθνές συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων






Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται για την αντιμετώπιση των καρκίνων κεφαλής & τραχήλου. Αν και διαφέρουν βιολογικά από τον καρκίνο του πνεύμονα, οι καρκίνοι αυτοί γενικά προέρχονται από επιθηλιακά κύτταρα που έχουν εκτεθεί σε καρκινογόνους παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της μοριακής βιολογίας του καρκίνου, γεγονός που έδωσε ώθηση στην παραγωγή νέων στοχευμένων θεραπειών που καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ επηρεάζουν λιγότερο τα φυσιολογικά κύτταρα και ιστούς του οργανισμού, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια σε αυξητικούς παράγοντες.


Όσον αφορά τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, έγινε αντιληπτό ότι τουλάχιστον 50% των όγκων που αναπτύσσονται στο στοματοφάρυγγα (ιδιαίτερα στις αμυγδαλές) οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που σχετίζεται με ιδιαίτερη κλινική πορεία και ευνοϊκή πρόγνωση.

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία και οργάνωση της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε διεθνές συμπόσιο με θέμα «Εξελίξεις και προοπτικές στους καρκίνους του πνεύμονα και κεφαλής/τραχήλου» στην Αθήνα (www.thorhnc.com). Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος με το Πανεπιστημίου του Pittsburgh (ΗΠΑ), ενώ συμμετείχαν ερευνητές από σημαντικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης που έχουν εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων.

Στη θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου έχει εισαχθεί η χρήση ενός μονοκλωνικού αντισώματος που αναγνωρίζει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), ευαισθητοποιεί τα καρκινικά κύτταρα στη δράση της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους κατά των όγκων.

Στο πεδίο του καρκίνου του πνεύμονα, ύστερα από δεκαετίες χωρίς ιδιαίτερες εξελίξεις, εμφανίστηκαν αρκετά νέα φάρμακα: Για παράδειγμα, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναγνωρίζει τον αυξητικό παράγοντα των ενδοθηλιακών κυττάρων των αγγείων και αναστέλλει την παραγωγή νέων αγγείων στον όγκο εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την τροφοδοσία τους και συνεπώς την ανάπτυξή τους. Επίσης στον καρκίνο του πνεύμονα οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης του EGFR ή άλλων μοριακών στόχων του καρκινικού κυττάρου αποτελούν σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, που μπορούν να αναγνωριστούν πλέον με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας.

Το κυρίαρχο σύνθημα στην ογκολογία σε διεθνές επίπεδο είναι η εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας με τη χρήση στοχευμένων φαρμάκων και μοριακών δεικτών. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη πολλών τομέων της ιατρικής που επιδρούν θετικά στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής των ασθενών. Σημαντικές εξελίξεις έχουν συντελεστεί στο χώρο της χειρουργικής και της ακτινοθεραπείας. Χειρουργικές τεχνικές με τη χρήση ρομπότ, όπως και τεχνολογικές εξελίξεις στην ακτινοθεραπεία επιτρέπουν την αποφυγή βλάβης των υγιών ιστών,κάτι που μειώνει τις μακροχρόνιες επιπλοκές της θεραπείας.

Η επιτυχής θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, όπως χειρουργών, ακτινοθεραπευτών και παθολόγων - ογκολόγων και υποστηρικτικού προσωπικού. Τα ογκολογικά συμβούλια, στα οποία ανταλλάσσονται επιστημονικές απόψεις και λαμβάνονται αποφάσεις για τη θεραπεία του κάθε ασθενούς, κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου. Στο πλαίσιο των εργασιών του συμποσίου συμπεριλήφθηκαν δύο τέτοια ογκολογικά συμβούλια με τη συμμετοχή ειδικών, που έδωσαν την ευκαιρία στην ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση επιλεγμένων δύσκολων περιστατικών.

Το συμπόσιο κάλυψε εκτενώς πολλά επίκαιρα θέματα, όπως το ρόλο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τη χρησιμοποίηση νεότερων στοχευμένων φαρμάκων σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, αντι-αγγειογενετικούς παράγοντες, μεταλλάξεις και μοριακούς δείκτες, θεραπεία συντήρησης για τον καρκίνο του πνεύμονα και άλλα θέματα.

Επίσης στο πλαίσιο του συμποσίου πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση με συμμετοχή επιστημονικών φορέων και συλλόγων ασθενών για την υπογραφή κοινής διακήρυξης για τον καρκίνο κεφαλής & τραχήλου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.