Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Διατροφή και άσκηση μικρές γενικές οδηγίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι κρύες νύχτες του χειμώνα φτάνουν στο τέλος τους. Στις ντουλάπες των σπιτιών θα πάρουν την θέση τους τα ανάλαφρα χρωματιστά ρούχα της άνοιξης και του καλοκαιριού.  Συνηθισμένο φαινόμενο ο πανικός που κυριεύει όσους δεν προνόησαν  την απώλεια των περιττών κιλών τους ή την βελτίωση της υφής και όψης της επιδερμίδας τους ( κυτταρίτιδα ). Πως θα αποφύγουμε την κατάσταση αυτή; Με  μικρά απλά βήματα. Ξεκινώντας από την αύξηση των καύσεων. Ένας απλός τρόπος είναι η ένταξη της άσκησης στο ημερήσιο πρόγραμμα. Τέλος η πολύωρη και στενή επαφή με τον καναπέ του σπιτιού μας.
Με τις πρώτες καλές μέρες ξεκινάμε το περπάτημα και το ελαφρύ τρέξιμο . Ξεκινάμε με μικρές αποστάσεις και συνεχίζουμε αυξάνοντας τις αποστάσεις που καλύπτουμε  . Σύμμαχός μας για την αύξηση της φυσικής μας κατάστασης και τη μείωση των περιττών κιλών ή  την μείωση της κυτταρίτιδας είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή .
Δεδομένου της αλλαγής του  προγράμματος θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των διατροφικών απαιτήσεων . Έτσι είναι σωστό να ακολουθηθούν κάποιοι γενικοί κανόνες   :
  • οι υδατάνθρακες είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για αθλητές ή για κάποιον που αυξάνει την φυσική του δραστηριότητα . Είναι συνετό το 45-65τοις εκατό της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης να προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες . Οι υδατάνθρακες έχουν την δυνατότητα να παρέχουν γρήγορα και για μεγάλη διάρκεια ενέργεια . Το σώμα μας μπορεί να την αξιοποιήσει αποτελεσματικά από τις πρωτείνες ή τα λίπη .Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως , φρούτα και λαχανικά .
  • το 20-35 τοις εκατό των θερμιδικών απαιτήσεων πρέπει να προέρχεται από λίπη . Κατά την διάρκεια της άσκησης οι μύες χρησιμοποιούν τις λιπαρές ύλες σαν πηγή ενέργειας όταν εξαντληθούν οι υδατάνθρακες . Είναι καλό να περιοριστεί η πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ή trans λιπαρά οξέα ή χοληστερόλης αφού έχει αποδεχθεί ότι η κατανάλωση τους οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας . Είναι προτιμότερο η κατανάλωση τροφών όπως ψάρια ( προσφέρουν ω3 -ω6 λιπαρά οξέα καρδιοπροστατευτική δράση ) , έλαια όπως ελαιόλαδο, έλαιο σόγιας , καρύδια , λιναρόσπορα αφού έχουν συνδεθεί με την πρόληψη ασθενειών.
  • το ποσοστό των πρωτεινών είναι 10-35 τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης μιας και η πρωτείνη έχει ως πρωταρχικό στόχο την επιδιόρθωση των ιστών που καταστρέφονται . Επιλέξτε άπαχο κρέας , πουλερικά , ψάρια , φασόλια καρύδια και σπόρους .
  • Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή επιτυγχάνεται η κάλυψη των βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός .Οι βιταμίνες και τα μέταλλα δεν παρέχουν ενέργεια αλλά είναι ζωτικής σημασίας . Είναι καλό να δίνεται προσοχή σε κάποιες παραμέτρους όπως η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας του κάθε ένα γιατί οι απαιτήσεις αλλάζουν.
  • Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η σωστή ενυδάτωση μας . Η δίψα δεν είναι ο οδηγός για την κατανάλωση του νερού . Ένας εύκολος τρόπος αναγνώρισης της σωστής ενυδάτωσης είναι ο χρωματισμός των ούρων . Αν τα ούρα είναι ανοιχτόχρωμα έως διάφανα τότε είστε σωστά ενυδατωμένοι .
Η σωστή διατροφή σε συνδιασμό με την άσκηση  είναι το τέλειο δίδυμο που θα οδηγήσει στην υγεία και την ευεξία . 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.