Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ο δεκάλογος της εργονομίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πως να προστατευτείτε από την κακή στάση του σώματος στο γραφείο

Οι συμβουλές που ακολουθούν περιλαμβάνονται στη μελέτη των Moore and Swanson και μπορούν να καταστήσουν το χώρο εργασίας πιο ακίνδυνο.

1.Επιλέξτε μια σωστή καρέκλα που να υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα (την περιοχή χαμηλά στη μέση). Ένα ειδικό μαξιλάρι ή μια ειδική πλάτη καρέκλας μπορούν να βοηθήσουν.

2. Καθαρίστε κάτω από το γραφείο σας και απομακρύνεται τυχόν αντικείμενα για να εντοπίσετε τις πιο βολικές θέσεις για τα πόδια σας.

3.Προσέξτε τη στάση του σώματος σας, Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος, ιδανικά στο ύψος του αγκώνα. Όταν δακτυλογραφείτε, το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι κεντραρισμένο μπροστά σας με το ποντίκι δίπλα σε αυτό. Τέλος είναι σημαντικό να βρείτε μια φυσική χαλαρή θέση που να κρατάει τους καρπούς ίσους και τα χέρια πάνω από το πληκτρολόγιο.

4.Εξοικειωθείτε με την περιοχή άνεσής σας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, πρέπει να τοποθετήσετε αντικείμενα που χρησιμοποιείται συχνά σε σημεία που φτάνετε εύκολα, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια.

5. Χρησιμοποιείστε ακουστικά εάν η δουλειά σας απαιτεί διαρκή χρήση τηλεφώνου.

6. Τοποθετήστε σωστά την οθόνη. Κεντράρετε την οθόνη μπροστά σας σε απόσταση τέτοια ώστε να την φτάνετε με το χέρι σας, με το πάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται περίπου στο ύψος των ματιών. Τοποθετήστε την οθόνη μακριά από πηγές φωτός που μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλητικές αντανακλάσεις και να θυμάστε ότι πρέπει να καθαρίζετε τακτικά την οθόνη σας.

7.Κάντε διαλείμματα. Προγραμματίστε τη δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο σας, έτσι ώστε να μην ασχολείστε με τη μία ή την άλλη δραστηριότητα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε διάλειμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να εξασκείτε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας.

8.Όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, βεβαιωθείτε ότι στέκεστε με τα πόδια ανοικτά ώστε να υπάρχει καλή βάση στήριξης. Επίσης μη λυγίζετε τη μέση σας, μόνο τα γόνατά σας πρέπει να λυγίζουν.

9.Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία σας. Εργαστείτε πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας λογισμικό και υλικό που συνεπάγονται λιγότερο κόπο και αυξημένη παραγωγικότητα.

10. Ζητήστε βοήθεια. Εάν πονάτε ή έχετε διαρκείς ενοχλήσεις ενώ εκτελείτε μια συνήθη εργασία στη δουλειά σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας ακόμα και όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εκτελείτε τη συγκεκριμένη εργασία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.