Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Μέθοδος που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα μέθοδο, που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου η Ελληνίδα πυρηνική γιατρός, Αγγελική Πολύζου και ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, Ιωάννης Κυριόπουλος.

Από έρευνες για τη νέα μέθοδο διαπιστώνεται ότι οι ελπιδοφόρες προοπτικές τεκμηριώνονται πλέον σε γεγονός για διάφορες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του γαστρεντερικού, το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το μελάνωμα, τη λευχαιμία κ.ά.

Η μέθοδος "τεστ εξατομικευμένης καρκινικής απάντησης", όπως ονομάζεται, αφορά στους καρκινοπαθείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και βασίζεται στην καλλιέργεια ζωντανού καρκινικού ιστού με χημειοθεραπευτικά φάρμακα και συνδυασμούς τους.

Στόχος της μεθόδου, είναι η εξατομίκευση της θεραπείας του κάθε ασθενούς. Η χορήγηση δηλαδή εκείνων των φαρμάκων, τα οποία κρίνονται ως πιο αποτελεσματικά για την περίπτωσή του.

Η δρ Πολύζου εξήγησε ότι η χορήγηση ίδιας φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με τον ίδιο τύπο καρκίνου, είναι δυνατόν σε κάποιους από αυτούς να αποδειχθεί αποτελεσματική, ενώ σε άλλους να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, ακόμα δε να καταστεί και βλαβερή.

"Είναι, λοιπόν, σημαντικό", είπε η δρ Πολύζου, "να μπορούμε να γνωρίζουμε πριν την έναρξη της θεραπείας, ποια συγκεκριμένα φάρμακα είναι τα καταλληλότερα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά".

Η γνώση αυτή, που δίνει η μέθοδος στον ογκολόγο, την καθιστά αυτόματα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του και την ίδια στιγμή αυξάνει τις πιθανότητες του ασθενούς για εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Η επιλογή, βέβαια, των φαρμάκων γίνεται πάντα σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς του ασθενούς και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, τότε γίνεται στη βάση θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς.

Η Ελληνίδα επιστήμονας επικαλέστηκε στη συνέχεια ευρήματα μελετών που κατέδειξαν ότι ασθενείς που πήραν φάρμακα χημειοθεραπείας με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου, έζησαν πολύ περισσότερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στον καρκίνο των ωοθηκών καταγράφεται έως και τριπλάσια αύξηση της πενταετούς επιβίωσης και μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή-μετάσταση στις ασθενείς που έλαβαν δραστική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τεστ, θεραπεία (24 μήνες) συγκριτικά με αυτές που έλαβαν μη δραστική θεραπεία (6 μήνες).

Τριπλάσια αύξηση της επιβίωσης καταγράφηκε και στον καρκίνο γαστρεντερικού, ενώ στον καρκίνο τουπνεύμονα διαπιστώθηκε βελτίωση της ολικής επιβίωσης, καθώς και της επιβίωσης χωρίς υποτροπή-μετάσταση.

Παρόμοια αποτελέσματα καταγράφονται και στον καρκίνο του μαστού, του εγκεφάλου, του μελανώματος, του ενδομητρίου και της λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τον δρ Κυριόπουλο, η χημειοθεραπεία με τη χρήση φαρμάκου που προέκυψε από τον έλεγχο ως δραστικό, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου κόστους χημειοθεραπείας έως και 85,3%.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας ανάλυσης για τον καρκίνο των ωοθηκών, τα οποία έδειξαν ότι το μέσο κόστος χημειοθεραπείας ανήλθε σε 23.986 δολάρια για ασθενείς των οποίων η θεραπεία καθορίσθηκε από το αποτέλεσμα ενός ελέγχου χημειοευαισθησίας και σε 48.758 δολάρια σε εκείνους των οποίων η θεραπεία καθορίσθηκε εμπειρικά.

Στην κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα ο καρκίνος στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο δρ Δράκος, ο οποίος μίλησε για αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, το 2007 καταγράφηκαν 2.622 νέα περιστατικά, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στον καρκίνο του μαστού (464 νέα περιστατικά) και στον καρκίνο του εντέρου (260 νέα περιστατικά).

Σύμφωνα με τον Κύπριο επιστήμονα, ο καρκίνος είναι μια νοσολογική οντότητα με περισσότερους από 200 τύπους που σκοτώνει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων. Ένας στους τρεις ανθρώπους, είπε, θα εμφανίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του κάποιο τύπο καρκίνου και ένας στους 4 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε παγκόσμια δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το 2008 καταγράφηκαν 12,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και 7,6 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Παγκόσμια πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Δράκος, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση τόσο των περιστατικών όσο και των θανάτων από καρκίνο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.