Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Δωρεάν και από τα φαρμακεία τα αντιιικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.





Ακόμη πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο από επιπλοκές της νέας γρίπης, ενώ 15 χρειάστηκαν επείγουσα νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο ξεκινά από σήμερα τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και από τα φαρμακεία. Μέχρι σήμερα συνολικά 93 έχουν πεθάνει από νέα γρίπη, ενώ 125 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή περίπου το 35% του συνόλου που διαθέτουν δημόσια νοσοκομεία, είναι κατειλημμένα από ασθενείς με βαριά συμπτώματα, κυρίως αναπνευστικά. Πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν αποβιώσει 100 άτομα.

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι και βιοπαθολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η διάγνωση και έναρξη της θεραπείας θα πρέπει να γίνεται άμεσα με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων στα άτομα υψηλού κινδύνου. Δηλαδή ακόμη και όταν αισθανθούν αδιαθεσία θα πρέπει να επισκεφτούν άμεσα γιατρό.

Όπως ξεκαθαρίζουν, στις ομάδες υψηλού κίνδυνου ανήκουν όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή (είτε από νόσο, είτε από χημειοθεραπεία), σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, έγκυοι, παχύσαρκοι και βαριά υπέρβαροι και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Yγείας.

Επιπλέον, όσοι δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες και είναι υγιείς, δεν θα πρέπει να «παραμελούν» τον εαυτό τους, σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμείνουν πέραν των 48 ωρών.

Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ θέτει σε εφαρμογή ένα νέο τρόπο προμήθειας αντιιικών από τα φαρμακεία, τα οποία από σήμερα θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τα αντιιικά φάρμακα από τα νοσοκομεία των φαρμακείων και να τα διαθέτουν, επίσης δωρεάν σε όσου μολύνθηκαν από τη γρίπη. Το νέο μέτρο τέθηκε σε ισχύ καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, αρκετοί είναι αυτοί που δεν ξεκινούν άμεσα τη θεραπεία είτε επειδή δεν βρίσκουν διαθέσιμα φάρμακα, είτε επειδή είναι ακριβά και δεν μπορούν να τα αγοράσουν.

Υπενθυμίζει ότι η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων πραγματοποιείται δωρεάν και από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.