Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Μία στις δύο γυναίκες στην Αθήνα γεννά με καισαρική!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου
Μία στις δύο γυναίκες στην Αθήνα -και μία στις τρεις σε ολόκληρη την Ελλάδα- καταλήγουν για τον έναν ή τον άλλο λόγο να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με καισαρική τομή, επισημαίνει η Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων Ελλάδας. Ο τρόπος που υποδεικνύει η φύση, τείνει να εκλείψει αφού όλο και περισσότερες γυναίκες, αλλά και οι γιατροί τους προτιμούν τον «εύκολο» και γρήγορο τρόπο!
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η καισαρική είναι η εύκολη λύση κατ’ αρχάς για τους γιατρούς, οι οποίοι προτιμούν να καταφύγουν σε αυτήν προκειμένου να μην χάνουν χρόνο περιμένοντας με τις ώρες να ολοκληρωθεί ένας φυσιολογικός τοκετός που ενδέχεται να κρατήσει ακόμα κι ένα εικοσιτετράωρο, ή να μη χάσουν τις διακοπές τους το καλοκαίρι. Η καισαρική τομή, όμως, απαντούν κάποιοι γυναικολόγοι, παρέχει προπαντός ασφάλεια και στη μητέρα και στο παιδί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ένωση μαιευτήρων η θνησιμότητα των βρεφών έχει μειωθεί κατά πολύ δεδομένου ότι πριν από 20 χρόνια άγγιζε το 20 τοις χιλίοις ενώ τώρα αγγίζει μόλις το 5 τοις χιλίοις –παραδίδονται ζωντανά και υγιή 1000 περισσότερα παιδιά!
Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί δε θέλουν επίσης να διακινδυνεύσουν ούτε στον ελάχιστο βαθμό οποιαδήποτε επιπλοκή που θα έχει επιπτώσεις στη μητέρα ή στο παιδί -όχι μόνο στον τοκετό αλλά και αργότερα- για να μην υποστούν νομικές επιπτώσεις. «Όταν κάτι δεν πάει καλά, το πρώτο που σε ρωτάει ο Εισαγγελέας στο δικαστήριο είναι γιατί δεν έκανες καισαρική», μας λέει μέλος της Ένωσης μαιευτήρων.
Όταν το φαινόμενο πρώτο έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας είχε συζητηθεί πολύ γιατί η καισαρική κοστίζει περισσότερο από τον φυσιολογικό τοκετό κι ακουγόταν ότι οι μαιευτήρες προέτρεπαν τις επιτόκους να γεννούν με καισαρική. Τώρα πια έτσι κι αλλιώς οι γυναίκες είναι αυτές που επιλέγουν πολύ συνειδητά να γεννήσουν με αυτή τη μέθοδο.

Η διαφορά πάντως στην αμοιβή του γιατρού μεταξύ φυσιολογικού και καισαρικής τώρα κυμαίνεται περίπου στα 300 Ευρώ. Σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο στη ΒΒ οικονομική θέση ο φυσιολογικός τοκετός μαζί με τα έξοδα του χειρουργείου είναι 1400 Ευρώ και για την καισαρική στην ίδια θέση φτάνει τα 1700 Ευρώ. Το ΙΚΑ δίνει ως επίδομα φυσιολογικού τοκετού 766,80 Ευρώ και για την καισαρική 300 Ευρώ επιπλέον.
Η κ. Καλλιόπη Μάλφα, πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών, επιστημόνων-μαιών Αθήνας, υποστηρίζει ότι δυστυχώς η μαιευτική στην Ελλάδα είναι ιατροκεντρική και ο τοκετός αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια ενώ βεβαίως δεν είναι. «Την ώρα της γέννας παράγονται ενδορφίνες για να βοηθήσουν και τη μάνα και το παιδί να αντέξουν τον πόνο και συγχρόνως δημιουργούν εξάρτηση μεταξύ των δύο, είναι δηλαδή ορμόνες ζωής, γιατί να τους το στερήσουμε αυτό»; Άλλωστε μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό το παιδί έχει βγει νικητής γιατί έχει δώσει κι αυτό τον αγώνα του και μόνο αυτό το γεγονός το μαθαίνει και στη μετέπειτα ζωή του να διεκδικεί.
Το φαινόμενο της αύξησης των καισαρικών παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικά, στη Νότια Ιταλία και τη Βραζιλία το ποσοστό των καισαρικών ξεπερνάει ακόμα και το 70% ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια το ποσοστό έχει τετραπλασιαστεί!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.