Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Νέα θεραπεία υπόσχεται επιτυχημένες εξωσωματικές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελπίδα μητρότητας σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί επανειλημμένως σε αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης δίνει μια νέα θεραπεία γονιμότητας, η οποία πενταπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής.

Το 25% των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης εμφανίζει έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να «απορρίπτει» το έμβρυο. Οι γυναίκες αυτές υποβάλλονται συχνά σε αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης (ΙVF) ή, ακόμη και αν καταφέρουν να συλλάβουν, αποβάλλουν στους πρώτους μήνες της κύησης.

Τώρα η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ειδικούς της μεγάλης βρετανικής ιδιωτικής κλινικής «Care Fertility» στο Νότιγχαμ, έδειξε ότι μια ουσία που βασίζεται στο έλαιο σόγιας και χρησιμοποιείται για την τεχνητή σίτιση ασθενών που δεν μπορούν να τραφούν κανονικά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της ΙVF.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν περίπου 100 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε πολλούς αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από το σύνολο, 50 γυναίκες έλαβαν ενδοφλέβια έγχυση της ουσίας «Ιntralipid», ενώ οι υπόλοιπες δεν έλαβαν την ουσία. Ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντριών ήταν τα 37 έτη, ενώ κατά μέσον όρο οι γυναίκες είχαν περάσει έξι αποτυχημένους κύκλους ΙVF.

Όπως προέκυψε, το 50% των γυναικών που έλαβε «Ιntralipid» πέτυχε να συλλάβει σε σύγκριση με την ομάδα γυναικών που δεν έλαβε την ουσία. Παράλληλα στην ομάδα που πήρε «Ιntralipid» κατεγράφησαν δύο αποβολές σε σύγκριση με επτά αποβολές στην ομάδα γυναικών που δεν έλαβαν την ουσία. Τελικώς, στην ομάδα που δεν χορηγήθηκε η ουσία, τέσσερις γυναίκες ολοκλήρωσαν την κύηση σε αντίθεση με την ομάδα του «Ιntralipid» που κατεγράφησαν 23 γέννες.

Όπως ανέφερε ο δρ Τζορτζ Ντούκβε, ιατρικός διευθυντής στην «Care Fertility», η συγκεκριμένη ουσία είναι φθηνή, εύκολη στη χορήγηση και καλά ανεκτή.

Σύμφωνα με τον ειδικό ο οποίος παρουσίασε τα νέα ευρήματα χθες στο Δουβλίνο σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, γυναίκες που έχουν ιστορικό αποτυχημένων κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης εμφανίζουν υψηλά επίπεδα στο αίμα κυττάρων που ονομάζονται κυτοκίνες ΤΗ1. Τα κύτταρα αυτά συνδέονται με εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn, που «χτυπά» το έντερο. Η ουσία «Ιntralipid» εκτιμάται ότι παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην παράγονται αυξημένες ποσότητες ΤΗ1 κυττάρων. Πάντως, ο δρ Ντούκβε προειδοποίησε ότι η ουσία δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που έχουν αλλεργία στη σόγια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.