Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Συμβουλές αποφυγής ατυχημάτων από ηλεκτροπληξία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν το σώμα μας διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων του χεριού ή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή σύσπαση, να παραλύσει την καρδιά, να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής ή να προσβάλει καίρια το νευρικό σύστημα.

Η τάση των 220 volt είναι αρκετή για να μεταδώσει στο σώμα μας μία θανατηφόρα εκκένωση.
Ο ηλεκτρισμός ακολουθεί το συντομότερο και το ευκολότερο μονοπάτι μέσω καλών αγωγών (μεταδόσεώς του), όπως είναι το μέταλλο. Όταν η μόνωση μιας συσκευής υποστεί φθορά ή βλάβη, το ρεύμα φθάνει μέσω των καλωδίων των χειριστηρίων ή των κινητήρων, στα μεταλλικά μέρη της συσκευής. Το ρεύμα που διαρρέει μπορεί μ' ευκολία να περάσει μέσα από το ανθρώπινο σώμα, όταν επικρατούν ορισμένες συνθήκες. Ένα ελαφρό τσίμπημα ή ένα δυσάρεστο σοκ μας προειδοποιούν ότι κάπου υπάρχει διαρροή ρεύματος και η συσκευή με την ανωμαλία αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί προτού γίνει κι άλλη χρήση της.
Το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Όταν υπάρχει υγρασία, όπως με τα βρεγμένα χέρια ή πόδια, τα υγρά δάπεδα ή το γρασίδι, το σώμα μας γίνεται ακόμη καλύτερος αγωγός.

Απoφεύγετε να χρησιμοποιείτε ηλεκτροδοτούμενα εργαλεία ή συσκευές όπου υπάρχει υγρό περιβάλλον. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, βεβαιωθείτε προηγουμένως ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για τη χρήση όπου προορίζεται, είναι καλά γειωμένος ή ότι φέρει διπλή μόνωση. Μη διατηρείτε στο δωμάτιο όπου λούζεστε ηλεκτρικό καλοριφέρ. Μην βάζετε στην πρίζα το σίδερο ή την τοστιέρα δίπλα σε νεροχύτη.

Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες κυκλώματος θα πρέπει να είναι «ασφαλιστικές βαλβίδες» που παρέχουν προστασία κατά την υπερφόρτιση. Εάν η ασφάλεια «πέσει», αυτό αποτελεί την ένδειξη ότι υπάρχει ανωμαλία. Τα κυριότερα αίτια μπορεί να είναι ένα βραχυκύκλωμα, υπερφορτωμένο κύκλωμα ή κάποιο ελαττωματικό καλώδιο ή εξοπλισμός. Ποτέ μην βάζετε καινούργιες ασφάλειες με πιο πολλά αμπέρ από την ασφάλεια που αφαιρείται. Οι περισσότερες συνδεσμολογίες στα σπίτια έχουν προβλεφθεί για ασφάλεια 15 αμπέρ.

- Χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές όπως πρέπει. Μην αμελείτε τη σωστή συντήρησή τους.

- Αν χρειαστεί να τις επισκευάσετε, φωνάξτε τον ειδικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

- Γειώστε σωστά όλα τα φορητά εργαλεία, εκτός από εκείνα που φέρουν την ένδειξη διπλής μόνωσης, καθώς και τις άλλες συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα, ιδιαίτερα σε χώρους με υγρασία.

- Φροντίστε να μη συνυπάρχουν υγρασία και ηλεκτρισμός. Η υγρασία καθιστά το σώμα μας ένα πολύ καλό αγωγό του ηλεκτρικού ρεύματος και ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας αυξάνει κατά πολύ, όταν το δέρμα μας είναι βρεγμένο ή υγρό.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.