Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Απορριπτική εισήγηση ΑΠ για συμβασιούχους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην ίδια, αρνητική για τους συμβασιούχους, γραμμή πλεύσης κινήθηκαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε την τύχη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα.
Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησε η μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998.

Η όποια απόφαση εκδοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, θα αποτελέσει «πυξίδα» και για τους υπόλοιπους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.

Ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι ορθά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις παλαιότερες αποφάσεις δεν έχει δεχθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Ωστόσο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» στο ζήτημα των συμβασιούχων και τόνισε: «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως, είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί».

Αναφερόμενος στις παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο κ. Τέντες επισήμανε: «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)».

Στη συνέχεια ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Τέντε ακολουθώντας και αυτός με τη σειρά του τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εισηγήθηκε τη μη νομιμοποίηση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ.

Ο εισηγητής αρεοπαγίτης τόνισε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ άλλων φορέων οι οποίοι έχουν κάνει παρέμβαση στην επίμαχη υπόθεση υπέρ των καθαριστριών, όπως και ο δικηγόρος των καθαριστριών αντέκρουσαν τόσο τις θέσεις του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη.

Οι δικηγόροι δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι είναι πολιτικοί όμηροι από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, τόνισαν ότι συνεχίζεται το κακό με τους συμβασιούχους, καθώς και σήμερα υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Υποστήριξαν ότι στις περιπτώσεις των συμβασιούχων έχει εφαρμογή η εργατική νομοθεσία και ειδικά ο Ν. 2112/1920 και αυτό ανεξάρτητα από τη διάταξη του αναθεωρημένου το 2001 Συντάγματος που δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 1999/70/ΕΚ κ.λπ.) και πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τόνισαν ότι ούτε όμως το 1998, όταν οι καθαρίστριες κατέθεσαν τις αγωγές, υπήρχε σχετική κοινοτική οδηγία για τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας.

Μάλιστα, τόνισαν οι δικηγόροι ότι για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ δεν ισχύει η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς αυτό προβλέφθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 103, παράγραφος 2 του Συντάγματος).

Και δεν καταλαμβάνει η απαγόρευση αυτή τις καθαρίστριες, καθώς εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ την επταετία 1991 έως 1998, δηλαδή πριν την συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Το Σύνταγμα προ του 2001 - προσέθεσαν οι δικηγόροι - δεν προέβλεπε απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων, για τις οποίες τον τελικό λόγο έχουν τα δικαστήρια.

Οι δικηγόροι του ΟΠΑΠ συντάχθηκαν με τις θέσεις τόσο του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη. 

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Αντίθετο το ΣτΕ 

Από την άλλη πλευρά το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Γ. Σταυρόπουλος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Ποταμιάς) με την υπ’ αριθμ. 147/2011 απόφασή του επικύρωσε τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.).

Ειδικότερα, το 2008 με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (3379/2008), οι καθαρίστριες οι οποίες εργαζόντουσαν στην ΑΤΕ με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιώθηκαν.

Ωστόσο, η ΑΤΕ άσκησε στο ΣτΕ τριτανακοπή κατά της αποφάσεως του 2008 που δικαίωσε τις καθαρίστριες. Δηλαδή η ΑΤΕ ζητούσε να ανατραπεί το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμη την τριτανακοπή της ΑΤΕ και επανέλαβαν ότι οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (γνωστό ως «διάταγμα Παυλόπουλου») είναι «συνταγματικώς ανεκτές όλως ειδικώς, ως μεταβατικές διατάξεις «τακτοποίησης» εκκρεμών εργασιακών σχέσεων του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα με εργαζομένους που συνέχισαν, ακόμη και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής, να απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.