Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Πιο κοντά σε εξέταση ακριβείας για τη διάγνωση του αυτισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση εγκεφάλου που μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό με μεγάλη ακρίβεια και αντικειμενικότητα.
Το τεστ, που χρησιμοποιεί μηχανήματα συμβατικής μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και αποτελεί επίτευγμα της ομάδας του καθηγητή ψυχιατρικής Νίκολας Λάνγκε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Εργαστηρίου Νευροστατιστικής του νοσοκομείου ΜακΛιν της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, παρουσιάστηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα αυτισμού «Autism Research».
Η νέα τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να αναλύουν τον εγκέφαλο των νέων και να εντοπίζουν έγκαιρα νευρωνικά ίχνη που παραπέμπουν σε μελλοντικό αυτισμό. Οι ερευνητές, αφού συνέκριναν τους εγκεφάλους 30 αυτιστικών και 30 υγιών ατόμων, μπόρεσαν να προσδιορίσουν ορισμένες κρίσιμες εγκεφαλικές διαφορές στα νευρωνικά κυκλώματα, κυρίως στις περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα και τα συναισθήματα, πριν καν εκδηλωθούν με σαφήνεια τα συμπτώματα του αυτισμού στην εξωτερική συμπεριφορά.

Όπως είπε ο Λάνγκε, τα ευρήματα θεωρούνται ακόμα προσωρινά και είναι νωρίς για να εφαρμοστεί το νέο τεστ σε κλινικό επίπεδο,  αν όμως επιβεβαιωθούν από νέες μεγαλύτερες έρευνες, θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση των τωρινών υποκειμενικής (μη βιολογικής) φύσης εξετάσεων διάγνωσης του αυτισμού με τη βοήθεια ερωτηματολογίων.
Ο αυτισμός πλήττει περίπου ένα στα 100 παιδιά. Τα αγόρια πλήττονται τέσσερις φορές πιο συχνά από όσο τα κορίτσια. Οι αυτιστικοί χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και την επικοινωνία με άλλα άτομα, καθώς και αδυναμία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.