Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Νέο είδος κυττάρου εμπλέκεται με την όραση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν, μέσα από έρευνες σε πειραματόζωα, ότι εκτός από τα ραβδία και τα κωνία κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, την  όραση βοηθά κι ένας πολύ πιο σπάνιος τύπος κυττάρου. Πρόκειται για τα γαγγλιοκύτταρα που περιέχουν την ουσία μελανοψίνη και τα οποία αποτελούν μόλις το 1% έως 2% των συνολικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο.

Αν όντως επιβεβαιωθεί και στους ανθρώπους ότι αυτά τα γαγγλιοκύτταρα είναι εξίσου σημαντικά για την όραση, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες σε μερικές μορφές τύφλωσης, αν και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν αυτό είναι εφικτό.

Η νέα μελέτη, υπό τον καθηγητή Ρόμπερτ Λούκας και τον νευροεπιστήμονα Τίμοθι Μπράουν της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «PLoS Biology», εκτιμά ότι περίπου το 40% των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία επεξεργάζονται οπτικά σήματα που στέλνει το μάτι, φαίνεται να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες από τα γαγγλιοκύτταρα.

Οι Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν νέες μελέτες, σε ανθρώπους αυτή τη φορά, για να βεβαιώσουν κατά πόσο τα κύτταρα αυτά είναι σημαντικά και για την ανθρώπινη όραση, πράγμα που, αν όντως συμβαίνει, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή σε καινοτομικές θεραπείες τυφλών ανθρώπων, οι οποίοι πάσχουν από εκφύλιση των κωνίων και ραβδίων του αμφιβληστροειδούς. Η θεραπεία θα μπορούσε να αφορά βοηθήματα όρασης, τα οποία βελτιώνουν τη δράση των γαγγλιοκυττάρων που παράγουν την μελανοψίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνάα αυτή,  θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνολογικές εφαρμογές, όπως σε βελτιωμένες μεθόδους τεχνητού φωτισμού, καθώς επίσης σε φωτεινότερες οθόνες τηλεόρασης και ηλεκτρονικών υπολογιστών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.