Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

H άσκηση απομακρύνει την κατάθλιψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Άνθρωποι που ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος, ανακάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 Νορβηγούς.

Ωστόσο, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα.


Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο αλληλεπίδρασης. Τα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής αλληλεπίδρασης κατά τον ελεύθερο χρόνο φάνηκαν να αποτελούν μέρος της αιτίας της σχέσης.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο King's College του Λονδίνου με ακαδημαϊκούς του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και το πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγία πραγματοποίησαν την έρευνα.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά και σε ποιο βαθμό ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν την κατάθλιψη και το άγχος των συμμετεχόντων. Όσοι δεν ήταν δραστήριοι κατά τον ελεύθερο χρόνο τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους πιο ενεργούς, αποκάλυψε η έρευνα.

Ωστόσο η ένταση της άσκησης δεν φάνηκε να οδηγεί σε διαφορά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Samuel Harvey, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά στον ελεύθερο χρόνο, με οποιαδήποτε ένταση, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας και ότι τα κοινωνικά οφέλη που σχετίζονται με αυτήν, όπως αυξημένος αριθμός φίλων και κοινωνική στήριξη, είναι πιο σημαντικά στην κατανόηση του πώς η άσκηση μπορεί να συνδέεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία σε σχέση με οποιοδήποτε βιολογικό δείκτη καλής φόρμας.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει την αιτία που η δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο φαίνεται να έχει οφέλη που δεν φαίνονται στη σωματική δραστηριότητα που αποτελεί μέρος μιας εργάσιμης ημέρας.

Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.