Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ο πολύς ύπνος αυξάνει τη χοληστερίνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται πολλές ώρες αυξάνουν δραματικά τη χοληστερίνη τους.
Τα άτομα της τρίτης ηλικίας που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες το βράδυ, όπως και όσοι κοιμούνται περισσότερες από οκτώ, μπορεί να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.
Η δρ Τζούλια Βαν Ντε Μπεργκ και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο Εράσμους της Ολλανδίας συνέκριναν τη διάρκεια του ύπνου και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, σε δείγμα 768 ανδρών και γυναικών, 57-97 ετών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο μέτρησης του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, για να υπολογίσουν τη διάρκεια του ύπνου, που περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής σε μέγεθος ρολογιού χειρός, την οποία φόρεσαν οι συμμετέχοντες για πέντε με επτά ημέρες και νύχτες.
Κανείς εκ των συμμετεχόντων στο δείγμα δεν χρησιμοποιούσε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Πιο συγκεκριμένα, στα άτομα κάτω των 65 ετών, παρατηρήθηκε ότι όσο περισσότερες ώρες ύπνου κατέγραφαν τόσο περισσότερο αυξανόταν η χοληστερόλη.
Ενώ τα άτομα 70 ετών και άνω, που είχαν διακεκομμένο ύπνο και επομένως λιγότερο συνολικό χρόνο ύπνου, είχαν μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι ειδικοί κατέληξαν πως είναι πιθανόν τα άτομα που κοιμούνται πολλές ώρες να είναι λιγότερο δραστήρια και γι’ αυτό να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά ο συσχετισμός μεταξύ διακεκομμένου ύπνου και χαμηλής χοληστερόλης είναι δυσκολότερο να ερμηνευθεί επ’ ακριβώς.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.