Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τα καρύδια μειώνουν και το στρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αν νιώθετε το στρες να σας εξουθενώνει οργανικά, προσθέστε λίγα καρύδια στο διαιτολόγιό σας.
Μία νέα μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, με αποτέλεσμα να μειώνουν σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 22 εθελοντές, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να ακολουθήσουν τρία διαιτολόγια ξεχωριστά: το ένα ήταν χωρίς καρύδια, το άλλο με καρύδια και καρυδέλαιο, και το τρίτο με καρύδια και έλαιο λιναρόσπορου.
Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη κάθε διαιτολογίου, οι εθελοντές καλούνταν να δώσουν μια ομιλία διαρκείας 3 λεπτών ή να βουτήξουν το ένα πόδι σε παγωμένο νερό, επειδή και τα δύο αποτελούν πηγές στρες για τον οργανισμό.
Έπειτα, οι ερευνητές υπέβαλαν σε ιατρικές εξετάσεις τους εθελοντές, διαπιστώνοντας τελικά πως, όταν ακολουθούσαν το διαιτολόγιο με τα καρύδια και το καρυδέλαιο, η αρτηριακή πίεσή τους ήταν χαμηλότερη στη διάρκεια των στρεσογόνων γεγονότων.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση στη διάρκεια του στρες» υποστηρίζει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σίλα Γουεστ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση» προσθέτει η δρ Γουεστ. «Η διαφορά είναι πως η επίδρασή τους καταδεικνύεται σε συνθήκες στρες της καθημερινής ζωής».
Όπως εξηγούν η δρ Γουεστ και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής» (JACN) όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο έχει τεκμηριωθεί ότι ελαττώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.