Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Τι σχέση έχει ο διαβήτης με τον καρκίνο;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν ότι ο διαβήτης και ο καρκίνος έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο, επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) και την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA) πρεσβεύουν το αντίθετο.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι δύο επιστημονικοί οργανισμοί αναφέρουν πως ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.
«Στην πραγματικότητα» γράφουν στην επιθεώρηση «CA: A Cancer Journal for Clinicians», «οι διαβητικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος, του παγκρέατος και του τοιχώματος της μήτρας». Επιπλέον, έχουν 20-50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο
Ωστόσο, ο καθηγητής Μάικλ Πόλακ από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά ανέφερε, προ διμήνου στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), πως ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι διαβητικοί που λαμβάνουν μετφορμίνη διατρέχουν 40% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν παίρνουν.
Η μετφορμίνη είναι ένα από τα πιο παλιά και ευρύτερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τον διαβήτη (έχει ήδη κλείσει έξι δεκαετίες χορήγησης) και ήδη διερευνάται κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή τη θεραπεία συχνών καρκίνων, όπως αυτοί του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους έπειτα από εγχειρήσεις για τη θεραπεία καρκίνου. Προ μηνών, λ.χ., επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Diabetes Care» ανάλυση 15 παλαιότερων μελετών, που έδειξε ότι, έπειτα από εγχειρήσεις για διάφορους καρκίνους, οι ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς.
Στις 15 μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικά 60.000 ασθενείς, με ή χωρίς διαβήτη, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνους του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος ή του προστάτη.
Πώς αυξάνει ο διαβήτης τον κίνδυνο καρκίνου;
Τρεις είναι οι έως τώρα θεωρίες:
* Οι δύο ασθένειες μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Ο διαβήτης τύπου 2, που είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου (αποτελεί το σχεδόν 90% των κρουσμάτων), σχετίζεται με την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένες μορφές καρκίνου.
* Βιολογικοί μηχανισμοί μπορεί να συνδέουν τον διαβήτη με τον καρκίνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπεργλυκαιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς το αυξημένο σάκχαρο φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
* Μπορεί να φταίει το περιττό σωματικό λίπος. Είναι τεκμηριωμένο πως ο περιττός λιπώδης ιστός συμπεριφέρεται σαν αδένας, παράγοντας ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες. Ίσως οι ουσίες αυτές παίζουν ρόλο στη μετατροπή υγιών κυττάρων σε καρκινικά ή ευνοούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά; Ότι οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να ενθαρρύνονται από τους διαβητολόγους τους να κάνουν το τσεκ που συνιστάται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (π.χ. μαστογραφία, τεστ Παπ, εξέταση PSA για τους άνδρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.