Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Φθηνότερο ρεύμα για τους αδύναμους (ΔΕΗ)

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Εκπτώσεις από 10% έως 20% θα παρέχονται στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οικονομική «ανάσα» για 1,5 έως 2 εκ. καταναλωτές.

Οικονομική ανάσα σε 1,5 με 2 εκατομμύρια καταναλωτές με εκπτώσεις 10% και 20% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δίνει η κυβέρνηση, καθιερώνοντας από την 1η Ιανουαρίου του 2011 το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.






Αυτό αφορά τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα τις κατηγορίες ατόμων με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου, τους μακροχρόνια ανέργους, τους γονείς με τρία παιδιά και τα άτομα με αναπηρία.




Στη σχετική απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και υπέγραψε ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης, αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν απευθείας ή και ηλεκτρονικά αιτήσεις από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2010 στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ και άλλους ιδιώτες ή στους Διαχειριστές των Δικτύων.
Η ισχύς του μέτρου των εκπτώσεων θα ισχύει για έναν χρόνο και εφόσον οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έχουν το δικαίωμα και για τον επόμενο χρόνο. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν απλά μια αίτηση και ουσιαστικά θα εξουσιοδοτούν τους προμηθευτές τους για την αναζήτηση των απαιτούμενων στοιχείων από τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, τον ΟΑΕΔ κ.λπ.
Οσοι θέλουν να ενταχθούν στο ΚΟΤ, θα πρέπει να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα κάτω από 1.000 kWh ανά τετράμηνο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νυχτερινό τιμολόγιο. Οι εκπτώσεις θα ισχύουν για τις καταναλώσεις από 0 έως 800 kWh. Από 801 και πάνω κιλοβατώρες ισχύουν οι κανονικές τιμές. Επίσης, αφορά μόνο τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της κύριας κατοικίας, ενώ ο μετρητής θα πρέπει να είναι στο όνομα του καταναλωτή.
Μείωση 10% επί της ισχύουσας τιμής του ρεύματος θα έχουν οι κατηγορίες των ατόμων με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου και οι γονείς με τρία παιδιά.
Φθηνότερο κατά 20% ηλεκτρικό ρεύμα θα πληρώνουν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία.
Οι προϋποθέσεις για κάθε κατηγορία καταναλωτή είναι για τους:
  • Καταναλωτές με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου.
    Να έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών-συνταξιούχων, όπως αυτό καθορίζεται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και όπως κάθε φορά ισχύει.Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.000 kWh.
  • Γονείς με τρία παιδιά. Θα πρέπει να προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτος και να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής φορολογούμενων (τριτέκνων), όπως αυτό καθορίζεται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και όπως κάθε φορά ισχύει, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.200 kWh.
  • Ατομα με αναπηρία. Αφορά άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με 67% και άνω, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτος και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο, όπως αυτό διαμορφώνεται με τον συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογένειας με αναπηρία 67% και άνω και καθορίζεται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και όπως κάθε φορά ισχύει, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.200 kWh.
ΜΕΤΡΟ
Τι ισχύει για τους ανέργους
Για τους μακροχρόνια ανέργους προβλέπεται: Να είναι άνεργοι την 30ή Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους του έτους ένταξης για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών και να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων, όπως αυτό καθορίζεται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και όπως κάθε φορά ισχύει, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.
Στο παραπάνω φορολογούμενο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του. Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.000 kWh.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr


---------------------------


Πηγή: Εφημερίδα "ΈΘΝΟΣ"


Η απόφαση εδώ: 

Απόφαση Υ.ΠΕ.Κ.Α. ΑΠ Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου



---------------------------

6 σχόλια:

  1. Καλή η πληροφόρηση σας αλλά ο νόμος δεν είναι σωστός και γιατί?? διαβάστε:
    Είμαι ΑΜΕΑ από 1 Δεκ.2009 πάσχω από ΧΑΠ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% και πέρνω αναπηρική σύνταξη. Στό σπίτι χρησιμοποιώ συμπιεστή οξυγόνου συνεχώς με Ιατρική εντολή να το έχω 24 ωρες το 24ωρο.Βέβαια οι πραγματικές ώρες είναι 19-20 γιατι δεν το χρησιμοποιώ την ώρα του φαγητου- του μπάνιου κλπ. Αν κάνουμε ενα υπολογισμό του μηχανήματος που είναι 400w X 20 ώρες/ημέρα Χ 4 μήνες (τετράμηνιαίος λογ/σμός ΔΕΗ) μας κάνει περίπου 1000 ΚWH.Τό ανώτατο όριο στην περίπτωση μου είναι 1200 KWH το τετράμηνο για να τύχω του Κοινωνικού αυτού προγράμματος.Άρα για να τύχω του προγράμματος αυτού δεν πρέπει να πλένομαι(ζεστό νερό)να μη μαγειρεύουμε στο σπίτι να μην έχουμε θέρμανση να μην ανάβουμε φώτα να μη βλέπουμε τηλεόραση και γενικά να μη καταναλώνουμε άλλο ρεύμα πέραν του μηχανήματος αυτού που με κρατάει ζωντανό.
    Πήγα σήμερα 14 Δεκέμβρη 2010 (μια μέρα πριν την λήξη της προθεσμίας για αίτηση)στη ΔΕΗ Κέρκυρας( με φορητή μπουκάλα οξυγόνου μαζί μου) και δεν δέχτηκαν την αίτησή μου γιατί είδαν στα κομπιούτερ τους ότι η κατανάλωση μου κειμένεται από 1500 -1900 KWH το τετράμηνο. Δεν είναι λοιπόν άδικος ο νόμος αυτός για κατηγορίες σαν την δική μου όταν τα 2/3 από την κατανάλωση μου είναι υποχρεωτικά για την επιβίωση μου λόγω του μηχανήματος αυτού με εντολή του Γεν.Νοσοκομείου Κέρκυρας????
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος

    γράφεις καλέ μου φίλε πως ο νόμος δεν είναι σωστός; ο νόμος είναι αυτός ως έχει. Τώρα αν κάποιους τους αδικεί εγώ ή μάλλον η σελίδα δεν έχουμε νομοθετικό έργο ώστε να την τροποποιήσουμε. αυτό μάλλον το ερώτημα θα έπρεπε να πέσει προς την ίδια την διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και το υπουργείο. Εκεί αυτοί μπορούν να κάνουν κάτι ή τουλάχιστον να παραπονεθείς με κάποια αποστολή προς αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ notis περισσότερο πληροφοριακά το ανέφερα και σίγουρα δεν περίμενα από το blog να κάνει κάτι. Στη ΔΕΗ το ανέφερα και μου απάντησαν ότι απλά αυτοί εφαρμόζουν το νόμο. Μεμονωμένα να αναφερθώ στο υπουργείο?? να το κάνω, αλλά δεν περιμένω ούτε καν απάντηση, πότε εξ άλλου μας άκουσαν ακόμα και οργανωμένα ???
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος

    Τι να πω.. σωματειακά δεν είστε ενταγμένοι κάπου; λογικά αυτό αφορά και άλλους. Μήπως το σωματείο σας το πανελλλαδικό να κάνει κάτι; να υπάρξει εξαίρεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα προτείνω κάτι που θεωρώ μοναδική λύση στις παπαρολογίες όλων των ευθυνοανεύθυνων. Μην ξεχνάτε πως όσοι δουλεύουν στη ΔΕΗ πληρώνουν μειωμένο ρεύμα ασχέτως εισοδήματος. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΡΕΛΕΔΕΣ=ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ οχι πολύ τρείς τεσσερεις μέρες για να σφίξουν τα γάλατα. Αλλά τι λέω τώρα.................εγω θα κανω αντίσταση? ωχ αδελφέ.... άσε ώρα γιατί ξεκινάει και η τούρκικη σειρά........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος

    καλέ μου ανώνυμε άρθρο 1 χρόνο πριν αργά το σχολίασες. έχουν αλλάξει πολλά επί του θέματος από τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.