Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Το καθεστώς φορολόγησης των αναπηρικών αυτοκινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Βασικές πληροφορίες που οι ιδιοκτήτες αναπηρικών αυτοκινήτων πρέπει να γνωρίζουν.

Οδηγός μας, η εκτενής ανάλυση του περιοδικού ΙΣΟΤΙΜΙΑ του πανελλαδικού συνδέσμου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων.

Ανταποκρινόμενοι σε σχετικά ερωτήματα αναγνωστών παραθέτουμε κάποιες βασικές διευκρινίσεις από τον πρόσφατο φορολογικό νόμο σε ότι αφορά το καθεστώς φορολόγησης των αναπηρικών αυτοκινήτων. Οδηγός μας, η εκτενής ανάλυση του έγκυρου περιοδικού ΙΣΟΤΙΜΙΑ που εκδίδει ο πανελλαδικός σύνδεσμος παραπληγικών και κινητικά αναπήρων.





Οι ουσιαστικότερες πληροφορίες έχουν ως εξής :
1. Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφα;ρμόζεται προκειμένου για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας από αρμόδιο διεθνή ή ημεδαπό φορέα , καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους. Ως επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ειδικά διασκευασμένα για αναπήρους θεωρούνται εκείνα που διασκευάστηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής για να οδηγούνται από πρόσωπα με κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% ή για να μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα μαζί με τα απαραίτητα για την μετακίνησή τους αντικείμενα.
2. Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται : α) προκειμένου για αντικειμενική δαπάνη προκύπτουσα βάσει επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης αναπήρου, το οποίο απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, και β) προκειμένου για αγορά επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ειδικά διασκευασμένων για πρόσωπα με κινητικές αναπηρίες 67% και άνω.
3. Τα αυτοκίνητα που παραλαμβάνουν τα πρόσωπα με κινητική αναπηρία 67 – 80%, έως 1650 κυβικά, υπάγονται στην καταβολή φόρου ειδών πολυτελείας. Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν τιμή χονδρικής πώλησης από τον κατασκευαστή τους, έως 17.000€ για τα καινούρια και έως 12.000€ για μεταχειρισμένα. Ολα τα υπόλοιπα υπόκεινται σε φόρο. Για τα αυτοκίνητα άνω των 1650 κ.ε. που παραλαμβάνονται με απαλλαγή από τον φόρο πολυτελείας από παραπληγικούς αναπήρους και αναπήρους με αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό κάτω άκρων και αποδεσμεύονται από το καθεστώς απαλλαγής τέλους ταξινόμησης πριν την παρέλευση του ισχύοντος ως προς το τέλος ταξινόμησης περιοριστικού διαστήματος, εισπράττεται ο φόρος πολυτελείας που αναλογεί. Επιβάλλεται επί της φορολογικής αξίας του άρθρου 126 του Ν2960/2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.