Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Κερκυραϊκά Πασχαλινά έθιμα που κεντρίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια μοναδική εμπειρία ζωής σας περιμένει το Πάσχα στην Κέρκυρα.




Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα, στην Κέρκυρα θα ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία. Μία εμπειρία που αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που καταφτάνουν στο νησί προκειμένου να βιώσουν από κοντά τον ιδιαίτερο κερκυραϊκό εορτασμό του.

Οι ντόπιοι ονομάζουν το Πάσχα Λαμπρή ή Λαμπριά, ημέρα χαράς και απολαύσεων μετά από 7 εβδομάδες τηρουμένης νηστείας, με την πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, που έχει τις ρίζες της στο 17ο αιώνα στην Κρήτη, να κυριαρχεί στα καντούνια της Παλιάς Πόλης μέχρι και σήμερα.



Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα –πολιούχου αγίου της Κέρκυρας– μια τελετή που ακολουθείται από το 1630. Πρόκειται για τη λιτανεία με τη μεγαλύτερη διαδρομή και τη μοναδική στην οποία συμμετέχουν και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού. Το βράδυ της ίδιας μέρας η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας "Μάντζαρος" διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο, εισάγοντας το κοινό στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.



Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τον επιτάφιο της Μητροπόλεως, όπου η παρουσία της Παλαιάς Φιλαρμονικής (κόκκινη) γίνεται αισθητή με το Adagio του Albinoni, της "Μάντζαρος" (μπλε) με τη Marcia Funebre του Verdi, της "Καποδίστριας" με την Elegia Funebre και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.



Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό, ένα έθιμο που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα.



Η αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στην Πάνω Πλατεία, παρουσία του μητροπολίτη και των Αρχών του νησιού. Μετά το πέρας και της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στην πόλη, παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και μεταδίδοντας το ευχάριστο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.


Πηγή: http://www.greekguide.com/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.