Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Καβγάδες: Γιατί τα 3 πρώτα λεπτά είναι καθοριστικά!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια πρόσφατη έρευνα που εξέτασε κατά πόσο τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τις εντάσεις και τις διαφωνίες με αποτελεσματικό τρόπο, συμπέρανε ότι ο τρόπος που ξεκινάει κανείς ένα καυγά είναι πιο σημαντικός από τον τρόπο που τον τελειώνει. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Family Psychotherapy συνιστά πως τα 3 πρώτα λεπτά μιας διαφωνίας μπορούν να θέσουν ένα θετικό τόνο στην συζήτηση έτσι ώστε να είναι εποικοδομητική, αποτελεσματική και χωρίς ένταση.

Αυτός ο θετικός τόνος μπορεί να δοθεί σύμφωνα με τους ειδικούς μέσω του χιούμορ, της κατανόησης, της εγκαρδιότητας αλλά και της ανάληψης ευθύνης. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να μην αφορούν στο περιεχόμενο του καυγά αλλά στοχεύουν στην συναισθηματική σύνδεση, στην κατανόηση, στην λογική και τελικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα, όταν αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται από τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας είναι λιγότερο αποτελεσματικές, ενώ τα τελευταία 3 λεπτά του καυγά, όταν υπάρχει περισσότερος εκνευρισμός, δεν είναι σχεδόν καθόλου αποτελεσματικές ώστε να υπάρξει μια θετική αντιμετώπιση της διαφωνίας.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η ‘συγγνώμη’ μετά από ένα καυγά για την συμπεριφορά που είχαμε κατά τη διάρκεια της διαφωνίας, δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να προσπαθήσουν τα ζευγάρια- σύμφωνα με τους ερευνητές- είναι να μην συμπεριφέρονται άσχημα εξαρχής. Η κριτική, η εχθρότητα και η απόρριψη που συχνά χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί άμυνας (ή και επίθεσης) κατά τη διάρκεια ενός καυγά μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση του ζευγαριού και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, όπως έλλειψη εμπιστοσύνης ή συναισθηματική αποσύνδεση.

Η έρευνα υποστηρίζει, βέβαια, ότι εάν τα ζευγάρια αποβάλλουν τα αρνητικά συναισθήματα και δεν τα εκφράσουν, ίσως χειροτερέψουν την κατάσταση. Ιδανικά, τα ζευγάρια που καταφέρνουν να έχουν μια θετική προσέγγιση στο πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν με ευγενικό τρόπο τα αρνητικά συναισθήματά τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.