Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Τα φοιτητικά χρόνια μπορεί να προσθέσουν... κιλά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιες είναι οι φοιτητικές διατροφικές συνήθειες.

Επιτέλους ελευθερία, μακριά από τα δεσμά της οικογένειας και κυρίως τον έλεγχο των γονιών, θα είμαι ελεύθερος/η να κάνω ό,τι θέλω χωρίς κριτικές και καβγάδες. Θα τρώω ό,τι θέλω όποτε το θέλω, θα βλέπω τηλεόραση ό,τι ώρα θέλω, θα βγαίνω και θα επιστρέφω ό,τι ώρα θέλω. Τα παραπάνω είναι οι πρώτες σκέψεις ένός πρωτοετή φοιιτητή ή φοιτήτριας που ξεκινάει σπουδές. Το πρώτο έτος σπουδών σηματοδοτεί την απόλυτη ελευθερία, παύεις να είσαι έφηβος και υπό την αυστηρή επίβλεψη των γονιών σου. Το παραπάνω όμως έχει αντίκτυπο και στην ενήλικη ζωή. Με ποιον τρόπο;

Από πλήθος ερευνών έχει παρατηρηθεί οτι το πρώτο έτος σπουδών το βάρος των νεοεισερχόμενων φοιτητών αυξάνει, ενώ οι διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές αλλάζουν προς το χειρότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκαθίστανται κακοί διατροφικοί χειρισμοί οι οποίοι μπορεί να μας ταλαιπωρούν για ολόκληρη την ενήλικη ζωή μας. Το υπερφορτωμένο πρόγραμμα ενός φοιτητή μπορεί να τον οδηγήσει σε εύκολες επιλογές, όπως το συχνό φαγητό απ’ έξω.

Οι παρέες συχνά και οι φίλοι παρασέρνουν σε ένα τέτοιο είδος διατροφικών επιλογών. Επίσης, οι βραδινές έξοδοι και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνονται κατά πολύ σε αυτήν την περίοδο ζωής μας. Επιπλέον, η καθιστική ζωή που επιβάλλει το διάβασμα ή ακόμη και για τους λιγότερο μελετηρούς, το τάβλι και ο καφές αυξάνουν επίσης το βάρος. Η άσκηση μειώνεται σε σχέση με τα χρόνια του σχολείου, που σίγουρα υπήρχαν κάποιές ώρες γυμναστικής ή η παρακολούθηση κάποιου αθλήματος. Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του βάρους και σε όλα τα επακόλουθά της.

Η φοιτητική ζωή είναι η νούμερο ένα φάση της ζωής μας που μπορεί να πάρουμε κιλά και να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας στο μέλλον.

Στην χειρότερη περίπτωση, στο τέλος της φοίτησης έχουμε αποκτήσει, μαζί με το πτυχίο ένα εισιτήριο για την εμφάνιση διαβήτη, υπέρτασης, παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών νοσημάτων στην μετέπειτα ζωή μας. Ερευνητές έχουν προτείνει ότι ίσως μια από τις καλύτερες περιόδους για να γίνει συμβουλευτική και παρέμβαση για τις διατροφικές συνήθειες είναι η φοιτητική ζωή - αν καταφέρουμε να πείσουμε έναν πρωτοετή φοιτητη να τρέφεται σωστά, θα το κάνει μετά για όλη του τη ζωή.

Τα πρώτα έτη φοιτητικής ζωής δεν είναι και τα πιο εύκολα: ο φοιτητής καλείται να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες μακριά από αυτές του σχολείου σε αντίθεση με τα σχολικά χρόνια, η μαμά δεν είναι πάνω από το κεφάλι του να του προσφέρει φυσικούς χυμούς και υγιεινά σνακ, πολλές φορές έχει την ευθύνη εκτός από τα διαβάσματα και της ίδιας του της ζωής, όπως το καθημερινό φαγητό.

Με απλές τακτικές ένας φοιτητής μπορεί να αποφύγει τα περιττά κιλά και τις επιπώσεις τους. Το πρώτο και κυριότερο είναι να δώσει βάρος στο πρωινό γεύμα, το οποίο θα φορτίσει τις μπαταρίες του για όλη την ημέρα, θα βελτιώσει τις μαθητικές αποδόσεις και θα αποτρέψει τυχόν υπερφαγίες και λαθος επιλογές μέχρι το μεσημέρι. Η ενσωμάτωση κάποιου είδους φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα είναι επίσης απαραίτητη.

Φροντίστε τα εδνιάμεσα σνακ να περιέχουν οπώσδήποτε φρούτα και γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και γάλα χαμηλά σε λιπαρά. Φροντίστε τα βράδια να μην το παρακάνετε με το αλκοόλ.

Τελικά μάλλον δεν πρέπει να τα έχουμε όλα έτοιμα σε ένα παιδί από την αγωνία μας να μην το απσχολεί τίποτα άλλο εκτός απο το διάβασμα, γιατί έτσι δημιουργούμε έναν διατροφικά «ανάπηρο» νέο, που δεν έχει καμία επαφή με την κουζίνα, την παρασκευή ακόμη και την αγορά τροφίμων. Ειδικά στην ελληνική πραγματικότητα, είναι πολλοί οι νέοι που τα έχουν όλα έτοιμα και όταν βρεθούν σε άλλες συνθήκες που πρέπει να φροντίσουν για το καθημερινό τους φαγητό πέφτουν εύκολα θύματα του έτοιμου φαγητού.

Η φοιτητική ζωή είναι από τις πιο όμορφες περιόδους, όμως σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορεί να βλάψει την ενήλική ζώη μας. Μελλοντικά, θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι ώστε να βρεθούν αποτελεσματικές μέθοδοι αλλαγής συμπεριφοράς κατά την περίοδο αυτή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.