Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει πιο έντονα συναισθήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα έρευνα αμφισβητεί την κυριαρχία των εκφράσεων του προσώπου.

Είτε πρόκειται για θρίαμβο είτε για μεγάλη ήττα, αγωνία ή χαρά, η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει έντονα συναισθήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα που αμφισβητεί την κυριαρχία των εκφράσεων του προσώπου ως δείκτη συναισθημάτων.

Ερευνητές του Princeton University, αναφέρουν στο περιοδικό «Science» ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορεί να είναι διφορούμενες και υποκειμενικές όταν βλέπονται ανεξάρτητα. Οι ερευνητές ζήτησαν από συμμετέχοντες στην έρευνα να καθορίσουν από φωτογραφίες αν άνθρωποι ένιωθαν συναισθήματα, όπως απώλεια, θρίαμβο ή πόνο από τις εκφράσεις του προσώπου ή τη γλώσσα σώματος μόνο, ή από τα δυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μια έκφραση προσώπου σχετική με ένα συναίσθημα συνταιριάστηκε με ένα σώμα που ένιωθε το αντίθετο συναίσθημα.

Σε 4 χωριστά πειράματα οι συμμετέχοντες μάντεψαν με μεγαλύτερη ακρίβεια το συναίσθημα στη φωτογραφία με βάση τη γλώσσα του σώματος-μόνη ή σε συνδυασμό με εκφράσεις προσώπου-σε σχέση με εκφράσεις προσώπου μόνο.

Ο ερευνητής Alexander Todorov, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αμφισβητούν την κλινική και συμβατική υπόθεση ότι το πρόσωπο μπορεί να φανερώσει καλύτερα τα συναισθήματα. Παρά τα ευρήματα, πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκλινε προς το πρόσωπο όταν της ζητήθηκε να εντοπίσει τα συναισθήματα.

Ο ερευνητής ανακάλυψε ότι εξαιρετικά θετικά και αρνητικά συναισθήματα στερούνται σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και οι άνθρωποι δεν μπορούν να περιγράψουν τη διαφορά, αν και νομίζουν ότι μπορούν. Υποκειμενικά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά αλλά αντικειμενικά την εντοπίζουν σωστά, τυχαία. Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στη γλώσσα του σώματος που οι άνθρωποι δεν προσέχουν απαραίτητα.

Η έρευνα, στο περιοδικό «Science», έρχεται σε αντίθεση με δημοφιλείς θεωρίες που σημειώνουν ότι οι εκφράσεις του προσώπου είναι παγκοσμίως σταθεροί δείκτες συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ασαφείς από ότι υποστηρίζουν οι συγκεκριμένες θεωρίες.

Ο Todorov υποδεικνύει, ότι όταν τα συναισθήματα φθάσουν σε συγκεκριμένη ένταση οι λεπτομέρειες στην έκφραση του πρόσωπου χάνονται, όπως όταν αυξάνουμε την ένταση στον ήχο των ηχείων μέχρι να διαταραχτεί τελείως ο ήχος. Ο ερευνητής δήλωσε ότι υπάρχει περισσότερη ασάφεια στο πρόσωπο από αυτή που υποθέτουμε. Υποθέτουμε ότι το πρόσωπο αποκαλύπτει αυτό που υπάρχει στο μυαλό κάποιου, ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Αν αφαιρέσουμε όλα τα άλλα σχετικά στοιχεία του, ενδεχομένως δεν είμαστε τόσο καλοί στο να εντοπίζουμε τα συναισθήματα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.