Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Οι πρώτες βοήθειες για την τροφική δηλητηρίαση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι κάνουμε πριν ο ασθενής πάει στο γιατρό.

Τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Η εκδήλωσή της εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκάλεσε και μπορεί να εμφανιστεί είτε μισή ώρα μετά την κατανάλωση των τροφίμων, είτε ύστερα από λίγες ώρες ή μέρες.

Χαρακτηρίζεται επιδημία όταν προσβάλλονται με τα ίδια συμπτώματα δύο ή περισσότερα άτομα και η επιδημιολογική ή η εργαστηριακή έρευνα έχει αποδείξει ότι η πηγή είναι η τροφή.

Πρώτες βοήθειες

Αν κάποιος προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, πρέπει οπωσδήποτε να ειδοποιήσει το γιατρό του ή να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, μπορούν να του δοθούν κάποιες πρώτες βοήθειες από τους οικείους του, που σίγουρα θα βοηθήσουν πολύ. Αυτές, βήμα προς βήμα, είναι οι παρακάτω:

1. Τηλεφωνήστε στο κέντρο δηλητηριάσεων της περιοχής σας ή στο γιατρό σας και πείτε του:

Το είδος του φαγητού που έφαγε ο ασθενής.
Την ποσότητα.
Πότε συνέβη το γεγονός.
Την ηλικία του ασθενή.
Τα συμπτώματα.
Αν έκανε ή όχι εμετό.
Τι του δώσατε να πιει.
Πόση ώρα θα χρειαστείτε για να φτάσετε σε κέντρο πρώτων βοηθειών.

2. Αν δεν μπορέσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων, αποφασίστε οι ίδιοι να προκαλέσετε εμετό στον ασθενή.

3. Όταν ο ασθενής κάνει εμετό, φροντίστε ώστε το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από το στήθος του, για να μην πνιγεί.

Αν είναι ενήλικας ή παιδί, βάλτε τον να ξαπλώσει μπρούμυτα, με το κεφάλι κρεμασμένο στην άκρη του κρεβατιού. Αν είναι βρέφος, τοποθετήστε το μπρούμυτα στα γόνατά σας.

4. Ενώ θα περιμένετε το ασθενοφόρο ή θα μεταφέρετε τον ασθενή στο σταθμό πρώτων βοηθειών: Κρατήστε τον ήρεμο, βάλτε τον να πλαγιάσει στο πλευρό για να έχει ελεύθερες τις αναπνευστικές οδούς, αν κάνει εμετό. Ανασηκώστε το κεφάλι του με μαξιλάρι ή με το μπράτσο του.

Σκεπάστε τον με κουβέρτα ή ζακέτα για να του εξασφαλίζετε ζεστασιά. Χαλαρώστε τα ρούχα του και ξεσφίξτε το κολάρο ή τη γραβάτα του.

Ήπιος εμετός

Πρόκειται για συνηθισμένο σύμπτωμα στην τροφική δηλητηρίαση, που υποχωρεί συνήθως γρήγορα (12-36 ώρες). Στην αντίθετη περίπτωση, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Τι να κάνετε:

Αναπληρώστε την απώλεια των υγρών με συχνές, μικρές ποσότητες ποτών (αεριούχων), με τσάι, χυμό μήλου, κρύο ή ζεστό ζωμό από κρέας, πουλερικό ή ψάρι.

Όταν σταματήσει ο εμετός, αυξήστε λίγο λίγο την ποσότητα των υγρών και προσθέστε σιγά σιγά ελαφριά τροφή (φρυγανιά, παξιμάδι).

Διάρροια

Έχει συνήθως ήπια μορφή και δεν διαρκεί πολύ. Αν, όμως, κρατήσει πάνω από μια μέρα, σταματήστε τις πρώτες βοήθειες και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Τι να κάνετε:

Αποφύγετε τη στερεά τροφή για μια ολόκληρη μέρα και δώστε στον ασθενή σκέτα υγρά (τσάι, νερό, χυμός μήλου, ζωμός κρέατος ή ζελέ).

Τη δεύτερη μέρα δώστε στερεά τροφή σε μικρές ποσότητες (κουάκερ, αλεσμένο ρύζι, φρυγανιές, μελάτα αβγά).

Προσοχή!

Το αν θα εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο, αν του χορηγηθούν αντιβιοτικά ή κάποια επιπλέον ειδική θεραπεία, είναι απόφαση του γιατρού του, ο οποίος πρέπει πάντα να ειδοποιείται αμέσως με το που αρχίζουν τα συμπτώματα.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.