Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Καρατομήσεις διοικητών σε νοσοκομεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Απολύονται λόγω «κακής απόδοσης».

Το καμπανάκι για πολλούς διοικητές νοσοκομείων αναμένεται να χτυπήσει αυτήν την εβδομάδα, καθώς θα δουν την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ.

Ήδη η λίστα με τις απομακρύνσεις-απολύσεις είναι έτοιμη στα γραφεία του υπουργείου Υγείας και πρόκειται να γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί με την κακή απόδοση, καθώς, με βάση την τελευταία επίσημη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, υπάρχουν νοσοκομεία που, ενώ διαθέτουν μετρητά, προτιμούν να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ υπάρχουν 810 εκατ. ευρώ στα συρτάρια, 18 νοσοκομεία δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πρώτοι στη λίστα των κακοπληρωτών, το ΚΑΤ, το «Αλεξάνδρα», το «Ιπποκράτειο», το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς», ο «Ευαγγελισμός» και το «Αττικόν». Είναι σχεδόν τα ίδια νοσοκομεία που καθυστερούν και να υποβάλουν τα τιμολόγια στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μπορούν να εισπραχθούν τα χρέη από τις νοσηλείες των ασφαλισμένων τους. Αποτέλεσμα, να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος χρεών.

Ομως σε καιρό κρίσης υπάρχουν και τα νοσοκομεία που έχουν αυξήσει δραστικά τις δαπάνες τους σεσχέση με πέρυσι, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: τα νοσοκομεία παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», το «Αλεξάνδρα», η Πολυκλινική, το «Σπηλιοπούλειο», το «Ανδ. Συγγρός» και μεταξύ άλλων το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας».

Στο σύνολο πάντως των νοσοκομείων της χώρας, με βάση τις επίσημες καταγραφές, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά μέσον όρο 12% σε σύγκριση με το 2010. Οι μειώσεις προήλθαν κυρίως από τον περιορισμό του υγιειονομικού υλικού κατά 18% (που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα και στην εξυπηρέτηση των ασθενών), από τα φάρμακα, οι δαπάνες των οποίων περιορίστηκαν κατά μέσον όρο 19%, αλλά και από το ορθοπεδικό υλικό, που σημειώνει μείωση 36%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2011 η μείωση στα ορθοπεδικά συγκριτικά με πέρυσι το ίδιο διάστημα αγγίζει το 46%.

Μειώσεις καταγράφονται και στο κόστος νοσηλείας σε ποσοστό 19% σε σχέση με το 2010. Και όλα αυτά, παρ' ότι έχουν αυξηθεί οι προσερχόμενοι στο ΕΣΥ ασθενείς λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφεται αύξηση των νοσηλευθέντων κατά 9%, ενώ για την αποφυγή εξόδων οι Ελληνες προτιμούν και τις εργαστηριακές τους εξετάσεις να τις κάνουν πλέον δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία. Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά οι εργαστηριακές εξετάσεις αυξήθηκαν κατά 21%.

Στην περιφέρεια, οι «μνημονιακές» συνθήκες που επικρατούν οδηγούν όλο και περισσότερους στα κέντρα υγείας για τους βασικούς ιατρικούς ελέγχους. Η κίνηση των ασθενών το 2011 αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η τάση για μείωση των εξόδων στα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η κίνηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, στη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία, μειώνεται μήνα με τον μήνα. Και αυτό διότι για την επίσκεψη σε γιατρό επιλογής το απόγευμα απαιτείται η καταβολή υψηλού ποσού. Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2011 σημειώθηκε μείωση των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία κατά 23%. Γι' αυτό και τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία άγγιξαν τα 41 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τα 120 εκατ. που ευελπιστούσε να εισπράξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η οργάνωση πάντως των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων παραμένει σε... βρεφικά επίπεδα. Εν έτει 2011 υπάρχουν 10 νοσοκομεία που δεν διαθέτουν καν μηχανογραφημένο διπλογραφικό σύστημα και όλοι οι υπολογισμοί γίνονται ακόμη... διά χειρός.

Μεταξύ των... χειροκίνητων νοσοκομείων είναι ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Αλεξάνδρας», το Ασκληπιείο της Βούλας και ο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Αντίστοιχα υπάρχουν και 25 νοσοκομεία που δεν έχουν καταρτίσει ακόμη και ισολογισμό για το 2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.