Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ξανθός: Πριν το Πάσχα ανοίγουν τα μισά κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Μέσα στον Μάρτιο θα προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές».

Μέσα στον Μάρτιο θα προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές θα προσληφθούν, τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό, όπως επισημαίνει, θα εξαλείψει τη λίστα αναμονής για 60 ασθενείς που αδυνατούν καθημερινά να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία δεν είναι ακέφαλα και δεν κινδυνεύουν ασθενείς, παρότι το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός. Αποκαλύπτει ότι πριν το Πάσχα ανοίγουν τα μισά κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ και αναφέρει τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, πως θα παταχθεί η διαφθορά που ζει και βασιλεύει στον χώρο της Υγείας και τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ.

Φως μετά το 1ο εξάμηνο του 2016

Την πεποίθηση ότι το σύστημα Υγείας θα μπορέσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να παράσχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, τονίζει ο υπουργός Υγείας.

«Το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, όμως με την αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που υπάρχει για το 2016 και με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσδοκούμε ότι μετά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα έχουμε μια αναβαθμισμένη λειτουργία».

Δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένας ασθενής, ιδίως τα σοβαρά περιστατικά και όσοι έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθειας, δεν κινδυνεύει προσερχόμενος στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τονίζει ότι τα νοσοκομεία ανταποκρίνονται χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού τους και λέει ότι οι διαδικασίες πρόσληψης διοικητών ξεκίνησαν, παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αιτήσεις.

«Δεν είναι ακέφαλα τα νοσοκομεία. Υπάρχουν διοικητικά συμβούλια που έχουν διοριστεί και η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών προχωρά και όσοι επιλεγούν θα είναι στις θέσεις τους σύντομα» τονίζει.

Κανείς ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη

Ο Α.Ξανθός αναφερόμενος στο νέο σχέδιο νόμου, κάνει λόγο για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία είναι κοστολογημένη, καθώς υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τη δημοσιονομική αποτύπωση των μέτρων. Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για του ανασφάλιστους συμπολίτες, λέει χαρακτηριστικά: «Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση , εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, νοσηλεία χωρίς προεγκρίσεις, τριμελείς επιτροπές, χωρίς χρέωση νοσηλείων και αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τους αναγκών όπως και οι ασφαλισμένοι».

Ανοίγουν πριν από το Πάσχα τα μισά κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ

Στόχος μας στο υπουργείο Υγείας είναι, όπως επισημαίνει, να σταθεροποιήσουμε τη λειτουργία των κλινών που είναι ήδη σε λειτουργία στις ΜΕΘ. Επίσης, να επαναφέρουμε κρεβάτια που είχαν πάψει να λειτουργούν την προηγούμενη περίοδο λόγω έλλειψης προσωπικού, και κυρίως να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που παρατηρείται και το «απαράδεκτο», όπως το χαρακτηρίζει, φαινόμενο της λίστας για κρεβάτια ΜΕΘ.

«Γιατροί και νοσηλευτές θα τοποθετηθούν μέσα στο Μάρτιο, με κριτήρια ΑΣΕΠ για πρώτη φορά, η φιλοδοξία μας είναι ένα μεγάλο μέρος από τα 250 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, ίσως και τα μισά να ανοίξουν πριν από το Πάσχα και ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η λίστα που σε καθημερινή βάση είναι 50 με 60 άτομα» σημειώνει.

Δεν επιβάλλουμε μέτρα στην ΚΕΔΕ, συνεργασία ζητάμε

Η ΚΕΔΕ, πριν από λίγες μέρες, είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Ξανθού, καθώς επιμένει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις υγειονομικές περιφέρειες, τα νοσοκομεία και όποιες υγειονομικές ανάγκες προκύπτουν κατά καιρούς.

Η θέση του υπουργού Υγείας είναι ότι «η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί σημαντική περικοπή πόρων και δεν έχουμε σκοπό να τις προσφέρουμε ένα επιπλέον βάρος. Όπου η ίδια επιλέξει ότι μπορεί να βοηθήσει, χωρίς εμείς να επιβάλλουμε αυτή τη συνεργασία, με δικές της αποφάσεις μπορεί να συμβάλει».

Μόνο με τα γενόσημα ο ασθενής θα πληρώνει λιγότερο για τα φάρμακά του

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι παρότι έχει μειωθεί σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη- μειώνοντας τις τιμές γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων- οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να πληρώνουν ίσως και ακριβότερα σήμερα τα φάρμακα τους.

Το γιατί και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό, μας το εξηγεί: «Ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει σχεδόν 60% τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους. Η επιβάρυνση του ασθενούς προκύπτει και από το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής και από το 1 ευρώ ανά συνταγή, αλλά κυρίως από τη διαφορά ασφαλιστικής - λιανικής τιμής. Άρα, στον βαθμό που οι ασθενείς δεν επιλέγουν γενόσημα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται τη διαφορά όσο κι αν πέφτει η τιμή. Για να υπάρξει ανακούφιση για τους πολίτες, σε σχέση με το φάρμακο, νομίζω ότι πρέπει να αυξήσουμε την αξιοπιστία και κατά συνέπεια τη διείσδυση των γενόσημων».

Το σύστημα παραμένει διάτρητο όσον αφορά τις προμήθειες. Ριζικές αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο

Τι προσδοκά ο υπουργός Υγείας από την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου και ποιες προτεραιότητες γεννιούνταν μετά την ψήφιση του; «Διευκολύνει τις προσλήψεις, επιταχύνει τις κρίσεις των γιατρών, τους δίνει κίνητρα να πάνε σε άγονες νησιωτικές, προβληματικές περιοχές, ενισχύει τη λειτουργία εποπτευόμενων φορέων, όπως ο Ε.Ο.Φ , το ΕΚΑΒ κ.ά.», τονίζει.

Σας κατηγορούν για καθυστερήσεις, ρωτήθηκε ο Α. Ξανθός και απάντησε: «Η χρονιά που μας πέρασε δεν ήταν μια χρονιά κανονικότητας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την οικονομία, ούτε για το σύστημα υγείας. Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Υπάρχει το θέμα των προμηθειών, προετοιμάζουμε και εκεί μια αναδιοργάνωση του συστήματος, το οποίο είναι απόλυτα αποσυντονισμένο και οδηγεί συχνά στις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων».

Σε ερώτηση για το αν το πάρτι συνεχίζεται με τις προμήθειες στις δημόσιες δομές υγείας ήταν ξεκάθαρος: «Το σύστημα είναι διάτρητο και δεν έφτασε απ ότι φαίνεται ούτε η δημιουργία της επιτροπής προμηθείων υγείας, ούτε το παρατηρητήριο τιμών, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα. 'Αρα, πρέπει, όχι μόνο να κλείσουμε τις τρύπες, αλλά να πάμε σε μια άλλη βάση η οποία θα διασφαλίζει και την ποιότητα των υλικών, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοσίων συμφερόντων».

Τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ

Οι συντάξεις μειώθηκαν, έστω και έμμεσα, με τη δικαιολογία ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε απευθείας στο ΕΟΠΥΥ, ώστε το σύστημα να γίνει στην πράξη πιο ανταποδοτικό και δίκαιο. Πώς θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΠΥ, τον οποίο, από ότι φαίνεται, σκοπεύετε να αναμορφώσετε πλήρως ρωτήσαμε τον Α. Ξανθό.

«Έχουμε διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας» απαντά ο υπουργός και προσθέτει: «Αυτό θα γίνει και με αυξημένη χρηματοδότηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για τα νοσοκομεία αλλά και με την πρόβλεψη να υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των υγειονομικών περιφερειών για να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του και στα κέντρα υγείας και σε δομές του ΠΕΔΥ. Αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται. Το σχέδιο μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξήσουμε την ικανότητα του να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών. Προφανώς στο ορατό μέλλον θα υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται και φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.