Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Τον Μάρτιο στο ΑΠΘ το 29ο Αρχαιολογικό Συνέδριο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο επίκεντρο οι αρχαιολογικοί χώροι της Πέλλας αλλά και η ανασκαφή της Αμφίπολης.

Για 29η συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη πλέον ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές του περασμένου έτους (2015) στη Μακεδονία και τη Θράκη, θα πραγματοποιηθεί από 3-5 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η φετινή συνάντηση περιλαμβάνει 80 ανακοινώσεις και 192 συνέδρους (αρχαιολόγοι από τις Εφορείες, το Πανεπιστήμιο και τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές).

Μεταξύ των ανακοινώσεων συμπεριλαμβάνονται και οκτώ (8!) εισηγήσεις για την ανασκαφική έρευνα του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη με εισηγητές την πολυσυζητημένη, τα προηγούμενα χρόνια, ανασκαφέα Αικατερίνη Περιστέρη (συμμετέχει στις τρεις από τις οκτώ ανακοινώσεις και θα είναι η πρώτη φορά που θα εμφανισθεί στο επίσημο αρχαιολογικό συνέδριο).

Μεγάλο μέρος των εισηγήσεων «ζουμάρει» φέτος στην περιοχή της Πέλλας (περισσότερες από δέκα ανακοινώσεις) για το αρχαιολογικό έργο των τελευταίων χρόνων στην περιοχή.

Από την Πέλλα και τις αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης στην περιοχή είναι και η κεντρική φωτογραφία της αφίσας του συνεδρίου, ενώ στο αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας θα μεταφερθούν οι σύνεδροι την Κυριακή 6 Μαρτίου, προκειμένου να παραστούν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης, με τίτλο «Πριν από τη Μεγάλη Πρωτεύουσα» .

Η έκθεση παρουσιάζει τις κοινωνίες που αναπτύχθηκαν στην «Πελλαία χώρα» από την προϊστορική εποχή ως τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου στην Πέλλα στα τέλη του 5ου/αρχές 4ου αι. π.Χ. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η διαχρονική κατοίκηση και ιστορία του οικισμού που ανασκάφηκε στο χωριό Αρχοντικό, κοντά στην Πέλλα, και το οποίο αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο της περιοχής ως την εμφάνιση της μεγάλης πρωτεύουσας των Μακεδόνων.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί της Πέμπτης, 3 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.