Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Έξυπνα γυαλιά βελτιώνουν τη ζωή ασθενών με Πάρκινσον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαθέτει αλγόριθμους ανάλυσης κίνησης σε πραγματικό χρόνο.

Μία νέα ελληνική εταιρεία, η ΠΑΝ-Αντίστιξις, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και είναι εγκατεστημένη στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του «Δημόκριτου», αναπτύσσει μια τεχνολογικά πρωτοποριακή συσκευή που υποστηρίξει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον στην αντιμετώπιση του φαινόμενου του παγώματος της βάδισης.

Η συσκευή μειώνει τον αριθμό και τη διάρκεια των φαινομένων του παγώματος και έτσι αυξάνει την ασφάλεια των ασθενών. Διαθέτει αλγόριθμους ανάλυσης κίνησης σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει την παραγωγή αντικειμένων εικονικής πραγματικότητας. Συνδέεται με «έξυπνα γυαλιά» (smart glasses), ασύρματα μέσω Wi-Fi, ώστε να εμφανίζει τα οπτικά ερεθίσματα. Επίσης το λογισμικό υποστηρίζει την συνεχή καταγραφή και ανάλυση των στοιχείων της κίνησης του ασθενούς, ώστε ο γιατρός να μπορεί να σχηματίσει μια ακριβή εικόνα για την επίδραση της συσκευής στα συμπτώματα.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μία από τις τέσσερις συχνότερες νευροεκφυλιστικές νόσους των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από τη νόσο, μία ανίατη νευρολογική διαταραχή κατά την οποία ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη απουσιάζει από ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό επηρεάζει την ισορροπία, το βάδισμα και τις κινήσεις των άνω και κάτω άκρων. Παρατηρείται «πάγωμα» της κίνησης, που επηρεάζει συνήθως τα πόδια του ασθενούς κατά το βάδισμα (πάγωμα της βάδισης).

Oι ασθενείς με ιστορικό πτώσεων, διαταραχές βάδισης, ακινησία και ακαμψία βιώνουν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, ενώ αρκετοί παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνική απομόνωση. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου συχνά αποδεικνύεται αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση του παγώματος της βάδισης. Το 80% των ασθενών με επεισόδια «παγώματος βάδισης» βιώνουν περιστατικά πτώσεων, οι οποίες αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου για τους πάσχοντες από Πάρκινσον.

Παραδόξως, όταν κάποιο οπτικό «εμπόδιο» εμφανιστεί στη διαδρομή των ασθενών, τότε μερικοί από αυτούς αρχίζουν να περπατούν κανονικά (πρόκειται για το φαινόμενο που ονομάζεται «kinesia paradoxa»). Αυτά τα «εμπόδια» ή οπτικές ενδείξεις μπορεί να είναι ακόμη και φύλλα χαρτιού τοποθετημένα στο πάτωμα.

Η συσκευή των «έξυπνων» γυαλιών της ΠΑΝ-Αντίστιξις παρέχει τέτοιες οπτικές και ηχητικές ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή εντός και εκτός του σπιτιού του. Μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας «τρέχει» στη συσκευή και στην μικρο-οθόνη των γυαλιών, πάνω στην οποία προβάλλονται οι οπτικές ενδείξεις για τον ασθενή.

Η ελληνική εταιρεία ανέπτυξε τη δική της συσκευή και όχι απλώς μια εφαρμογή λογισμικού για smartphones, επειδή οι ασθενείς με Πάρκινσον έχουν δυσκολίες στη χρήση της οθόνης αφής των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων λόγω του τρέμουλου των χεριών τους. Η συσκευή καταναλώνει χαμηλή ενέργεια και η μπαταρία της διαρκεί άνω των οκτώ ωρών.

Στόχος της εταιρείας είναι η τιμή πώλησης της συσκευής -η οποία έχει βάρος και μέγεθος όσο ένα smartphone- να κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε από τον ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο μηχανικό Αντώνη Οικονόμου, τον μηχανικό παραγωγής Νίκο Τσότσολα, και τον καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Πέτρο Πιζάνια. Οι τρεις αποτελούν μία ερευνητική ομάδα που συμμετείχε κατά την τελευταία δεκαετία στην ανάπτυξη μιας σειράς εργαστηριακών πρωτοτύπων στα πεδία της ιατρικής πληροφορικής και της ρομποτικής. Στόχος της ΠΑΝ-Αντίστιξις είναι η ανάπτυξη και παραγωγή ολοκληρωμένων συσκευών υψηλής τεχνολογίας, που θα χρησιμοποιηθούν από ασθενείς, καθώς και από ειδικευμένους γιατρούς και ιδρύματα αποκατάστασης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.