Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ομπάμα κλείνει το Γκουαντάναμο: Αλλάζουμε πορεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο ισοδυναμεί με «το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην αμερικανική ιστορία», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζοντας το σχέδιο που κατάρτισε το Πεντάγωνο για τη μεταγωγή των κρατουμένων σε άλλες φυλακές, εντός του αμερικανικού εδάφους.

«Όταν καθίσταται σαφές ότι κάτι δεν λειτουργεί, ότι δεν είναι καλό για την ασφάλειά μας, πρέπει να αλλάζουμε πορεία», είπε ο Ομπάμα στο διάγγελμα που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι η φυλακή της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, είναι αντιπαραγωγική και, επιπροσθέτως, βλάπτει τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Η διατήρησή της, συνέχισε, αντίκειται στις αμερικανικές αξίες και υπονομεύει το κύρος των ΗΠΑ στον κόσμο.

Είναι «ευρέως παραδεκτό» εδώ και πολύ καιρό ότι το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει, δήλωσε ακόμη, υπενθυμίζοντας ότι το Κογκρέσο έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί να δώσει την έγκρισή του σε μια τέτοια ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναμένεται να γίνει η μεταγωγή 35 κρατουμένων - από τους 91 που σήμερα κρατούνται στο Γκουαντάναμο - σε άλλες χώρες ενώ ταυτόχρονα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για τους υπόλοιπους, ώστε να διαπιστωθεί αν γίνεται να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες και κάποιοι ακόμη.

Για όσους απομείνουν τελικά, ο Ομπάμα είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να βρεθούν «ασφαλείς τοποθεσίες» για την κράτησή τους. Υπενθύμισε ότι εντός του αμερικανικού εδάφους κρατούνται ήδη «επικίνδυνοι τρομοκράτες» και «τα έχουμε καταφέρει μια χαρά».

Το σχέδιο που υπέβαλε σήμερα το Πεντάγωνο στο Κογκρέσο «έχει την πλήρη στήριξή μου», τόνισε, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο είναι «το σωστό που πρέπει να γίνει για την ασφάλειά μας, αλλά επίσης θα εξοικονομήσουμε και χρήματα». Σύμφωνα με τον Ομπάμα, το υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως με το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, είπε ότι το σχέδιο αυτό «δικαιούται μια δίκαιη εξέταση» ακόμη και σε μια εκλογική χρονιά, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμεί να διαιωνίσει το πρόβλημα του Γκουαντάναμο, παραδίδοντάς το στον επόμενο πρόεδρο, «όποιος κι αν είναι αυτός».

«Ας κάνουμε το σωστό για την Αμερική, ας προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο», τόνισε.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.