Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πρόστιμο 250 ευρώ σε 800.000 έως 1 εκατ. ιδιοκτήτες ανασφάλιστων ΙΧ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεταξύ 800.000 και 1 εκατ. αναμένεται να κυμανθούν τα οχήματα που κινούνται ανασφάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών από τον ασφαλιστικό κλάδο τα οποία «λογιστικά» τουλάχιστον θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο τόσο τα στελέχη από τον ασφαλιστικό κλάδο όσο και το οικονομικό επιτελείο κρατούν «μικρό καλάθι» για την εισπραξιμότητα των προστίμων καθώς όπως επισημαίνουν στο Enikonomia: «Από την στιγμή που κυκλοφορούν πάνω από 800.000 οχήματα χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι αυτονόητο πως δεν θα πληρώσουν την ασφάλεια αλλά ούτε θα περάσουν και από ΚΤΕΟ. Τα πρόστιμα μπορεί να επιβληθούν αλλά εκτιμούμε πως τα έσοδα θα είναι "λογιστικά" και μόνο ένα μικρό μέρος αυτών θα εισπραχθεί».

Πάντως ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης σε ομιλία του στη γενική Συνέλευση της 'Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε -και είναι ήδη για δημοσίευση στο ΦΕΚ- τις διατάξεις για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων».

Να υπενθυμίσουμε πως μαζί με τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα θα αποσταλούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και τα πρόστιμα για τα ΚΤΕΟ αλλά και για τα Τέλη Κυκλοφορίας «εκτοξεύοντας» τα δημόσια έσοδα «λογιστικά» σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ!

Τα πρόστιμα

Η διασταύρωση θα γίνει μεταξύ της ΓΓΔΕ και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο παραλήπτης του ειδοποιητηρίου θα έχει προθεσμία 8 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας το επιπλέον παράβολο 250 ευρώ.

Αν ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει:

- Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

- Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

- Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

'Ανασφάλιστα ΙΧ: «Λογιστικά» έσοδα 200 εκατ. ευρώ, πραγματικά μόλις 45 εκατ. ευρώ!

Τα έσοδα για το κράτος που αναμένεται βεβαιωθούν στους τουλάχιστον 800.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ καθώς το κάθε παράβολο υπέρ του Δημοσίου που πρέπει να καταβάλουν οι παραβάτες κοστίζει 250 ευρώ.

Πάντως στον Προϋπολογισμό 2016 στα έσοδα από τα ανασφάλιστα οχήματα αναφέρει χαρακτηριστικά πως για το 2015 θα ανέλθουν σε 40 εκατ. ευρώ ενώ για φέτος τα αντίστοιχα έσοδα το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα ανέλθουν σε μόλις 5 εκατ. ευρώ.

Επειδή το 2015 δεν απεστάλη κανένα πρόστιμο στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων τα έσοδα του 2015 περνούν στην φετινή χρονιά με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να υπολογίζονται σε μόλις 45 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού μόλις 180.000 από τους τουλάχιστον 800.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων αναμένεται να πληρώσουν τα πρόστιμα ή τρεις στους δέκα παραβάτες!


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.