Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η αστυνομικός που στέκεται στο πλευρό των προσφύγων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου τιμήθηκε με τον τίτλο, «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτρια» της Ύπατης Αρμοστείας.

Την περασμένη Παρασκευή, μια νεαρή αστυνομικός, η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα, που έλαβε μια πολύ σημαντική διάκριση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία για τα παιδιά προσφύγων.

Η αστυνομικός που στέκεται στο πλευρό των προσφύγων

Συγκεκριμένα, η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, που πέρα από τα καθήκοντα της ως αστυνομικός, έχει ιδιαίτερη έφεση στη λογοτεχνία, τιμήθηκε με τον τίτλο, «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτρια» (High Profile Supporter) της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, για την συμβολή της στην παγκόσμια εκστρατεία BACK2SCHOOL του Οργανισμού.

Ο τίτλος High Profile Supporter απονέμεται σε προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, που με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο συμβάλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.

Η τιμητική αυτή αναγνώριση, αφορά στο δεύτερο βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, με τίτλο «Μια Ζαχαρένια Συνταγή», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS τον Νοέμβριο 2015.

Η αστυνομικός και συγγραφέας, εξέφρασε την επιθυμία, το μερίδιό της από τις πωλήσεις, να διατεθεί για την στήριξη των παιδιών προσφύγων, κάτι που έκανε και ο εκδοτικός οίκος. Έτσι, το βιβλίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας, και τα έσοδά του διατέθηκαν για την ενίσχυση της παγκόσμιας εκστρατείας BACK2SCHOOL του Οργανισμού, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για αυτή την κίνηση της η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως «από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στα 18 μου έγινα αστυνομικός, αλλά αποφάσισα παράλληλα να ασχοληθώ με την συγγραφή βιβλίων. Από την αρχή ήθελα ένα βιβλίο μου να το δωρίσω για κάποιον ιερό σκοπό».

Όταν οι προσφυγικές ροές εντάθηκαν, η επιθυμία της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου να βοηθήσει τους εκατομμύρια ανθρώπους-θύματα του πολέμου που ξενιτεύτηκαν από τις χώρες τους, έγινε εσωτερική ανάγκη. Και έκανε πράξη αυτή την ανάγκη, δωρίζοντας το βιβλίο της, το οποίο διδάσκει στα παιδιά, τις έννοιες της αγάπης και της αλληλεγγύης. Ήδη οι πωλήσεις του εκτοξεύτηκαν, καθώς το κοινό το αγάπησε πολύ και ανταποκρίθηκε θετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αν δομήσουμε τις παιδικές ψυχές με αγάπη, θα οικοδομήσουμε έναν κόσμο ζαχαρένιο», λέει χαρακτηριστικά η συγγραφέας.

Όσον αφορά την ονομασία της UNHCR High Profile Supporter, η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου την λαμβάνει, όπως λέει, ως μια μοναδική ευκαιρία να προβάλει τη σκληρή πραγματικότητα για τους πρόσφυγες και να παλέψει για να τη βελτιώσει. «Ο φόβος είναι εχθρός. Σύμμαχος είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη. Και η αγάπη και η αλληλεγγύη δημιουργούν κύματα που δεν πνίγουν. Το έργο της Ύπατης Αρμοστείας στην προστασία και ενίσχυση των προσφύγων είναι τεράστιο. Νιώθω μεγάλη τιμή που συνεργάζομαι με έναν τέτοιο Οργανισμό για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Και είναι ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη στήριξη, συζήτηση και πράξεις από όλους.» αναφέρει.

Η 36χρονη αστυνομικός - συγγραφέας, με την «Ζαχαρένια Συνταγή» της τον ήρωα του βιβλίου, σκορπάει αγάπη στην υφήλιο και διαδίδει μηνύματα ανθρωπιάς για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στηρίζοντας το έργο της Ύπατης Αρμοστείας.

Επίσης, τονίζει ότι δέσμευση της είναι, να προσφέρει με κάθε τρόπο την υποστήριξη της για το δικαίωμα των παιδιών για πρόσβαση στην εκπαίδευση, μέσω της παγκόσμιας εκστρατείας BACK2SCHOOL.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο που έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, έχει κληθεί και έχει μιλήσει σε παιδιά σε διάφορα σχολεία, στον δήμο Παλλήνης, ενώ στις 29/2/2016 είναι καλεσμένη για τον ίδιο λόγο από την Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ωστόσο, πηγή έμπνευσης για το πρώτο της βιβλίο ήταν οι Πρέσπες, όπου υπηρέτησε ως νέα αστυνομικός και έγραψε μια ταξιδιωτική νουβέλα για εφήβους, με τίτλο «Στιγμές που ταξίδευαν στις Πρέσπες» με μεγάλη επιτυχία. Συνέχισε με την «Ζαχαρένια Συνταγή» και τώρα γράφει το τρίτο της βιβλίο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.