Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Αντισυνταγματικό το "μπόνους" για εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με δύο αποφάσεις του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 3966/2011 («νόμος Διαμαντοπούλου») που δίνει μπόνους στα τέκνα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για καθ' υπέρβαση εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικό το «νόμο Διαμαντοπούλου» που δίνει μπόνους στα τέκνα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για καθ' υπέρβαση εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο «νόμος Διαμαντοπούλου» προβλέπει ένα σημαντικό μπόνους θέσεων για την καθ' υπέρβαση εισαγωγή των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, το οποίο ανέρχεται στο 35% για τις Στρατιωτικές Σχολές και στο 14% για τις Αστυνομικές Σχολές.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 986-988/2014 αποφάσεις της έχει κρίνει ότι η ειδική αυτή μεταχείριση για την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή των τέκνων των πολυτέκνων και των τριτέκνων οικογενειών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή, βάσει των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η σχετική διάταξη του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ' υπέρβασης εισαγωγής τους στις Στρατιωτικές Σχολές είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος χειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές «το σκεπτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είναι ότι ο νόμος 3648/2008 εισάγει υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση και περιορίζει τα τέκνα των λοιπών οικογενειών, που είναι και τα περισσότερα, σε πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό τους, ποσοστό θέσεων, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας εκάστου».

Επίσης, ο κ. Αγγελάκης σημειώνει ότι , «ανοίγει ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης για τους υποψηφίους της γενικής σειράς που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές», δηλαδή, «οι υποψήφιοι της γενικής σειράς μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών».

Ενδεικτικά, ο κ. Αγγελάκης, αναφέρει ότι στη Σχολή Ευελπίδων οι θέσεις της γενικής σειράς είναι 131, ενώ οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών είναι 70. Αντίστοιχα, οι θέσεις της γενικής σειράς για τη Σχολή Αστυφυλάκων είναι 203, ενώ οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών είναι 31.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.