Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πρώτη φορά αξιωματικός στη Χιλή παραδέχεται ότι είναι ομοφυλόφιλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μίλησε «από σεβασμό για τον εαυτό του».

Ένας νεαρός αξιωματικός έγινε ο πρώτος στο στρατό της Χιλής που αποκάλυψε δημοσίως την ομοφυλοφιλία του την Τετάρτη, σε μια από τις πιο συντηρητικές χώρες στη Νότια Αμερική. «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είσαι ο εαυτός σου» είπε ο 24χρονος Μαουρίσιο Ρουίς αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της Χιλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαντιάγο.

Ο Ρουίς αποφάσισε να μιλήσει στους ανωτέρους του για την ομοφυλοφιλία του, «από σεβασμό» για τον εαυτό του και διότι δεν ήθελε «να κρύβεται και να ζει μια διπλή ζωή», όπως είπε. «Παρατήρησα ότι πολλοί στρατιώτες δεν υποστηρίζουν την ομοφυλοφιλία όχι επειδή είναι εναντίον, αλλά επειδή ως κοινωνική ομάδα, αποφασίστηκε ότι η ομοφυλοφιλία είναι ένα πρόβλημα», ανέφερε ο νεαρός αξιωματικός.

Οι τοπικές οργανώσεις των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων έχουν εγκρίνει την απόφαση του νεαρού άνδρα να μιλήσει δημοσίως, καθώς αρκετές περιπτώσεις βάναυσων διακρίσεων τα τελευταία χρόνια έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη. «Έκανε την ιστορία του μοναδική για αυτούς τους γενναίους ανθρώπους που κάνουν το πρώτο βήμα», δήλωσε ο Όσκαρ Ρεμούντια εκπρόσωπος του Κινήματος για την Ενσωμάτωση και Απελευθέρωση των Ομοφυλοφίλων (MOVILH).
Τα βασανιστήρια και η δολοφονία το 2012 του Ντάνιελ Ζαμούδιο ενός νεαρού ομοφυλόφιλου άνδρα ο οποίος πέθανε μετά από 25 μέρες στο νοσοκομείο, είχε βαθιά συγκλονίσει τη χιλιανή κοινωνία, η οποία είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία, καθολική και συντηρητική.

Τέσσερις μήνες μετά την τραγωδία, στη χώρα θεσπίστηκε νόμος κατά των διακρίσεων, που ονομάζεται «Νόμος Ζαμούδιο»όπου για πρώτη φορά στη νομοθεσία της Χιλής υπάρχει η καταδίκη των «αυθαίρετων διακρίσεων» λόγω φύλου, θρησκείας, φυλής ή κοινωνικής θέσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.