Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Επιδόσεις και μετεγγραφές εκτόξευσαν τις βάσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς καταγράφηκε διπλασιασμός των αριστούχων, και στην επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, εκτιμάται ότι οφείλεται η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Η άνοδος αυτή, αισθητή σε τουλάχιστον τρία από τα πέντε επιστημονικά πεδία και εντυπωσιακή σε ορισμένα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.

Στις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, καταγράφηκε εκτόξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια, όπως για παράδειγμα στο τμήμα μηχανολόγων- μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Οι ιατρικές σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012 με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια.

Λιγότερες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο στο οποίο επέτυχε μόνο ένας υποψήφιος.

Πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, στα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, στα τμήματα μουσικών σπουδών και στις ξένες φιλολογίες. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, η πτώση οφείλεται κυρίως στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στη σχολή αστυφυλάκων της Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής έφτασε στα 1734 μόρια. Η εκτόξευση σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη μείωση των υποψηφίων από 500 σε 250, οι οποίοι μάλιστα θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους μετά την παρέλευση διετίας.

«Το βασικό συμπέρασμα» σημειώνει ο κ. Χατζητέγας «είναι ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς πολλές φορές παρατηρούνται εντυπωσιακές μεταστροφές των υποψηφίων. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στις επιλογές των υποψηφίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εντοπιότητα και το δικαίωμα μετεγγραφής».

Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συνεχάρη τους επιτυχόντες και τους γονείς τους. «Σε όσους δεν τα κατάφεραν πρέπει όλοι να θυμίζουμε (γονείς, συγγενείς και φίλοι) πως υπάρχει και επόμενη φορά, αλλά και άλλες ευκαιρίες» πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.