Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ανακαλύφθηκαν σύννεφα νερού πέρα από το ηλιακό μας σύστημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντοπίστηκαν σε απόσταση 7,3 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν, ότι ίσως έχουν βρει για πρώτη φορά σύννεφα νερού πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Η ανακάλυψη έγινε σε έναν καφέ νάνο, ένα αέριο πλανήτη γίγαντα ο οποίος απέτυχε να γίνει άστρο, σε απόσταση 7,3 εκατ. ετών φωτών μακριά από τη Γη.

«Ένας καφέ νάνος (ή καστανός νάνος) δεν είναι ούτε πλανήτης ούτε αστέρας. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν αποτυχημένο αστέρα. Λόγω της πολύ μικρής του μάζας, η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα του δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις. Αλλά σε αντίθεση με τους πλανήτες, ακτινοβολεί λίγο μέσω της δικής του θερμότητας. Ένας καφέ νάνος θα μπορούσε για κάποια εποχή να είχε ξεκινήσει αντιδράσεις θερμοπυρηνικής σύντηξης, αλλά να μην είχε φτάσει ποτέ σε μια σταθερή κατάσταση, με αποτέλεσμα τελικά να σβήσει» αναφέρει η Wikipedia.

Αν αυτό αληθεύει, η παρατήρηση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξεύρεση κατοικήσιμων πλανητών -σαν το δικό μας- στο μέλλον.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν από μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Dr Jacqueline Faherty από το ινστιτούτο Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ο πιο κρύος καφέ νάνος που έχει βρεθεί ποτέ (WISE J0855-0714) με τη θερμοκρασία σε αυτόν να κυμαίνεται μεταξύ -48 και -13 βαθμών Κελσίου, γράφει η Daily Mail.



Η Dr Faherty χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Magellan Baade, που βρίσκεται στη Χιλή. Χάρη σε αυτό κατάφερε να «δει», ότι το χρώμα του αέριου γίγαντα που εντόπισε, ταίριαζε με τα προβλεπόμενα μοντέλα για τους καφέ νάνους, ενώ παρατήρησε ότι είχε και σύννεφα παγωμένου νερού στην ατμόσφαιρά του.

Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί ξανά υδρατμοί σε εξωπλανήτες. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται σύννεφα νερού, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι σχεδόν ο μισός πλανήτης σκιάζεται από τα σύννεφα, καθιστώντας τον έναν μερικώς συννεφιασμένο κόσμο, σαν τη Γη.

Στο δικό μας ηλιακό σύστημα, τα μόνο γνωστά σύννεφα νερού βρίσκονται στη Γη και στον πλανήτη Άρη.

«Έχω πάθει εμμονή με το ουράνιο αυτό αντικείμενο από την ημέρα που το ανακαλύψαμε» είπε η Dr Faherty μιλώντας στο Science.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες από παρατηρητήρια, όπως το James Webb Space Telescope, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.