Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Σε δόσεις οι διορθώσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι στο μέλλον και υπό την προϋπόθεση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θα γίνουν κι άλλες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ διατύπωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης. Ωστόσο, ακόμα κι οι διορθώσεις που θα γίνουν τώρα προχωρούν με αργό ρυθμό, καθώς σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή μόνον η διάταξη που προβλέπει την αποπληρωμή του φόρου σε 6 δόσεις, με πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2015. Οι υπόλοιπες θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, οι εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα εξεταστούν αργότερα, σύμφωνα με τον υπουργό. Το θέμα θα εξεταστεί στις συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι κι αν το κόστος δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ ενδέχεται να προχωρήσει τώρα η έκπτωση. Αλλιώς θα θεσμοθετηθεί αργότερα. Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι ο συγκεκριμένος φόρος να περάσει εξ ολοκλήρου στους δήμους και στις περιφέρειες.

«Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε, δε, πως «στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται για πρώτη φορά και «η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν είχε Κτηματολόγιο, στερείτο οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπήρχε φορολογική βάση για τα ακίνητα, διότι όσα στοιχεία υπήρχαν ήταν αποσπασματικά και ελλιπή, αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης (Ε9 και Ε2) και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως «μέσα σε σύντομο χρόνο έγιναν πολλά», ενώ παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου», αφήνοντας αιχμές εμμέσως πλην σαφώς για τον προκάτοχό του, Γ. Στουρνάρα. Πάντως, υποστήριξε ότι στόχος είναι «περισσότεροι υπόχρεοι να πληρώσουν λιγότερα».

Στις αλλαγές που προωθούνται σε αυτή τη χρονική στιγμή περιλαμβάνονται οι εξής:

1. Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για τον φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο.

2. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις, με την πρώτη να είναι καταβλητέα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και την τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου 2015.

3. Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα:

• Καταργείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

• Ηλεκτρονικοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής σε αναπήρους για τη διευκόλυνσή τους.

4. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, όλα τα ακίνητα της Κεφαλονιάς.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογουμένους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν από την έκτη και τελευταία δόση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.