Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

«Ασπίδα» υγείας το ελαιόλαδο στη σαλάτα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι ο χημικός συνδυασμός του ελαιόλαδου και της σαλάτας ή γενικότερα των λαχανικών που δίνει μια εξήγηση για τις υγιεινές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Όταν το ακόρεστο λίπος στο παρθένο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα των λαχανικών «παντρεύονται» χημικά, τότε δημιουργούν μέσα στο σώμα μια κατηγορία ωφέλιμων νιτρικών λιπαρών οξέων, που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς μπλοκάρουν τη δράση ενός ενζύμου (του εποξειδίου υδρολάσης). Αυτό δείχνουν οι μελέτες σε πειραματόζωα (ποντίκια), που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιαγγειακής βιοχημείας Φίλιπ Ίτον.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, θέλησαν να μελετήσουν για ποιον λόγο οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ισπανών έχουν βρεθεί από τόσες προηγούμενες μελέτες να ωφελούν την υγεία, ιδίως την καρδιά.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, και λιγότερα κόκκινα κρέατα και βούτυρα ή άλλα ζωικά λίπη. Αν και κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής «κουζίνας» έχει τα δικά του διατροφικά οφέλη, κυρίως ζητούμενο παραμένει τι ακριβώς είναι αυτό που πρωτίστως κάνει υγιεινή αυτή τη διατροφή, παρόλο που περιέχει λίπη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ανακάλυψαν στη «συνάντηση» του ελαιόλαδου με τα λαχανικά, που έχει ως αποτέλεσμα -λόγω της σχετικής βιοχημικής αντίδρασης μέσα στον οργανισμό- τη δημιουργία νιτρικών λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με τον Ίτον, «πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης. Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας».

Ήδη οι επιστήμονες σχεδιάζουν σχετικές κλινικές δοκιμές με ανθρώπους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.