Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Σωστή διατροφή για προστασία από τη ζέστη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι πρέπει να τρώμε όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει το σώμα και ο οργανισμός μας χρειάζονται μια ιδιαίτερη διατροφική μεταχείριση. Για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε καλύτερα, θα πρέπει να προσέξουμε τι και πόσο πίνουμε, τι τρώμε και το βασικό τι ώρες το τρώμε.

Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δημιουργούν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες σε υγρά. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο καθημερινά να προσλαμβάνουμε ικανοποιητικά ποσά νερού, τόσο από τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι χυμοί, το γάλα και το γιαούρτι, καθώς φυσικά και από το νερό και τα ροφήματα που πίνουμε.

Μια μέση κατανάλωση τουλάχιστον ενός λίτρου νερού θα κρινόταν ένας καλός μέσος όρος, αν λάβουμε υπόψη ότι θα καταναλώσουμε και 1-2 φρούτα, 1 σαλάτα και 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Ανάλογα βέβαια με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και την καθημερινή δραστηριότητα κάθε ατόμου, οι ανάγκες σε υγρά μπορεί να διαφοροποιούνται.

Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίζουμε τη μέση καθημερινή απαίτησή μας σε υγρά με βάση την ενεργειακή πρόσληψή μας είναι: Ανάγκη σε υγρά (ml) = 1ml ανά θερμίδα που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Δηλαδή ένα άτομο που καταναλώνει περίπου 2000 θερμίδες την ημέρα πρέπει να καταναλώνει 2 λίτρα υγρών την ημέρα.

Όσον αφορά τώρα τα στερεά, δηλαδή την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που πρέπει να τρώμε όταν ο καιρός είναι ζεστός, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής: Τις ζεστές ώρες της ημέρας (12:00-17:00) μειώνεται σημαντικά η ικανότητα του οργανισμού να πέψει την τροφή. Παράλληλα, όταν το φαγητό που καταναλώνουμε είναι βαρύ, τότε για να γίνει η διαδικασία της πέψης και της απορρόφησής του, ένα μεγάλο ποσοστό του αίματος πηγαίνει στα σημεία πέψης, δηλαδή το στομάχι και το έντερο, και λιγότερο σε άλλα σημεία όπως ο εγκέφαλος. Το αποτέλεσμα είναι έντονη υπνηλία.

Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε δυσπεψίες και έλλειψη δυνάμεων ιδιαιτέρως το μεσημέρι:

• Αποφύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα τις ζεστές ώρες της ημέρας.
• Φροντίστε όταν τρώτε να μην εκτίθεστε αμέσως στη ζέστη και γενικότερα αν κινείστε σε ζεστό περιβάλλον, καθυστερείστε λίγο το κυρίως γεύμα σας, μέχρι να δροσίσει .
• Προσπαθήστε το κυρίως γεύμα να είναι πιο ελαφρύ, χωρίς πολλές σως, βούτυρα και άλλα λιπαρά συστατικά.
• Επιλέξτε πιο άπαχες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο και το ψάρι με λαχανικά ή ένα ελαφρύ ζυμαρικό με σάλτσα λαχανικών λίγο τυρί και μια σαλάτα.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.