Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Χιλιάδες παιδιά στην υπηρεσία του πολέμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από 1.000 ανήλικοι απελευθερώθηκαν φέτος στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν απελευθερωθεί φέτος από ένοπλες ομάδες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία χάρη στις ενέργειες της Unicef. Υπολογίζεται, ωστόσο, πως περίπου 6.000 ακόμη παραμένουν στις τάξεις των ενόπλων ομάδων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, ο αριθμός των παιδιών που απελευθερώθηκαν φέτος είναι πενταπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2013. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όμως, η βία στη χώρα κλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ενόπλων σχεδόν να διπλασιαστεί, από 3.500 σε περίπου 6.000.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε αυτές τις βάρβαρες μάχες, αποτελεί ακόμη μια υπενθύμιση των ανείπωτων βαναυσοτήτων που τα παιδιά βιώνουν κάθε μέρα», τονίζει ο Soyleymane Diabaté, εκπρόσωπος της Unicef στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Και συμπληρώνει: «Τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες».

Σύμφωνα με τη Unicef, τα παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν χρησιμοποιηθεί με κάθε τρόπο στις συγκρούσεις, όχι μόνο ως πολεμιστές, αλλά και ως μάγειροι, μεταφορείς και φύλακες. Από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν φέτος, το ένα στα πέντε είναι κορίτσια.

«Πολλά από αυτά τα παιδιά, έχουν δει τα αδέλφια, ή τους συγγενείς τους να σκοτώνεται μπροστά τους και είναι μίλια μακριά από τα χωριά και τις οικογένειές τους», συνεχίζει ο Diabaté. «Με κάθε παιδί που μιλήσαμε μας είπε ότι θέλει να εγκαταλείψει την ένοπλη ομάδα και να επιστρέψει στο σχολείο. Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε αυτά τα παιδιά», προσθέτει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.