Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ποια συμπτώματα εμφανίζει ένας άνδρας με κατάθλιψη;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που επηρεάζει και τα δύο φύλα. Σύμφωνα όμως με το American Psychological Association (APA), οι περισσότεροι σύγχρονοι ερευνητές καταλήγουν ότι τα παραδοσιακά συμπτώματα της κατάθλιψης όπως η θλίψη, η αναξιότητα, η υπερβολική ενοχή ίσως να μην αντιπροσωπεύουν την εμπειρία μιας καταθλιπτικής περιόδου για ένα μεγάλο μέρος ανδρών. Είναι πιθανό, ότι οι άνδρες εκφράζουν την κατάθλιψη μέσω της αύξησης στα επίπεδα κούρασης, ευερεθιστότητας και θυμού (ο οποίος μπορεί να είναι κακοποιητικός), την απώλεια ενδιαφέροντος στη δουλειά ή στα χόμπυ καθώς και με διαταραχές στον ύπνο. Επίσης, οι άντρες συνηθίζουν να καταφεύγουν περισσότερο σε ουσίες(ναρκωτικά ή αλκοόλ) σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη διάθεση τους.

Η κατάθλιψη στους άντρες περνά συχνά απαρατήρητη κι αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Κατ’αρχάς, η έκφραση του συναισθήματος στους άνδρες είναι έτσι κι αλλιώς πιο συντηρητική γιατί πολιτισμικά και κοινωνικά, μαθαίνουν ότι πρέπει να είναι «οι δυνατοί». Έτσι είναι πιθανότερο να εκφράσουν την κακή τους διάθεση μιλώντας για τη σωματική πλευρά των συμπτωμάτων τους (π.χ ότι είναι κουρασμένοι ή ότι έχουν κάποιο σωματικό πόνο) παρά μιλώντας για συναισθήματα.

Συγκεκριμένα φαίνεται πώς οι γυναίκες σε κατάθλιψη, τείνουν να:
Κατηγορούν τους εαυτούς τους
Νιώθουν θλίψη, απάθεια,αναξιότητα
Αποφεύγουν τις συγκρούσεις
Νιώθουν φοβισμένες και αγχωμένες
Μιλούν για τα συναισθήματα απελπισίας που νιώθουν με μεγαλύτερη ευκολία
Καταφεύγουν στο φαγητό, στην αναζήτηση φίλων ή αγάπης για να νιώσουν καλύτερα

Ενώ οι άνδρες τείνουν να:
Κατηγορούν τους άλλους
Νιώθουν θυμό, ευερεθιστότητα, εγωισμό
Δημιουργούν συγκρούσεις
Νιώθουν καχύποπτοι προς τους άλλους και κλειδωμένοι
Βρίσκουν «αδυναμία» το να παραδεχτούν ή να μιλήσουν για την απελπισία τους
Καταφεύγουν στο αλκοόλ, την τηλεόραση ή το σεξ για να νιώσουν καλύτερα
Αναφέρουν συχνότερα από τις γυναίκες την σωματική κούραση ως κύρια ενόχληση

Συμπερασματικά, η κατάθλιψη στους άνδρες εκφράζεται περισσότερο μέσω συναισθημάτων όπως ο θυμός ή ο διαρκής εκνευρισμός καθώς και μέσω πιο σωματικών συμπτωμάτων, όπως η κούραση ή κάποιος σωματικός πόνος. Οι έρευνες επίσης αναφέρουν πως οι άντρες είναι πιθανότερο να είναι επιτυχείς στην απόπειρα τους ν’αυτοκτονήσουν απ’οτι είναι οι γυναίκες, οι οποίες όμως κάνουν περισσότερες τέτοιες απόπειρες.

Τι προκαλεί την ανδρική κατάθλιψη;

Σύμφωνα με το Royal College of Psychiatrists (M. Βρετανία), τα προβλήματα στις σχέσεις ή στο γάμο είναι από τους πιθανότερους λόγους που μπορούν να επιφέρουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Για παράδειγμα, προβλήματα επικοινωνίας και κατανόησης στο γάμο/σχέση είναι δυνατόν να δημιουργήσουν συναισθήματα μοναξιάς και ψυχολογικής πίεσης που εάν είναι διαρκή μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία κατάθλιψης.

Ο χωρισμός ή το διαζύγιο. Μάλιστα η κατάθλιψη είναι πιο κοινή και σοβαρή σε άνδρες που είναι διαζευγμένοι, πιθανώς λόγω του ότι: α)μετά από το διαζύγιο είναι πιθανόν να χάσει κανείς την επαφή με τα παιδιά του, β)μπορεί να χρειαστεί να μείνει σε διαφορετικό μέρος, γ) ίσως να δημιουργηθούν προβλήματα οικονομικής φύσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη και ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και στους άνδρες περά από τις γυναίκες(επιλόχεια κατάθλιψη). Αυτό συμβαίνει γιατί ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει καταλυτικά τη ζωή του ζευγαριού και για παράδειγμα ο άνδρας, ξαφνικά χρειάζεται ν’αφιερώνει περισσότερο χρόνο για τη σύντροφο και το παιδί του παρά σε προηγούμενες ασχολίες, πράγμα που μπορεί να βρίσκει κουραστικό ή δύσκολο να προσαρμοστεί.

Επίσης προβλήματα στη δουλειά, η ανεργία ή η συνταξιοδότηση είναι πιθανές αφορμές για τη δημιουργία κατάθλιψης. Μάλιστα μετά από τα προβλήματα σχέσεων, η ανεργία είναι ένας από τους πιθανότερους λόγους που μπορεί να οδηγήσει τους άντρες σε σοβαρή κατάθλιψη. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 7 άντρες που χάνουν τη δουλειά τους, θα περάσουν καταθλιπτικό επεισόδιο μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι η δουλειά είναι συχνά μια πηγή αυτοεκτίμησης κι αυτοσεβασμού. Η δουλειά επίσης σημαίνει ότι κάποιος είναι οικονομικά αυτόνομος, κι αν χαθεί είναι δύσκολο για πολλούς ανθρωπους ν’αποδεχτούν την απώλεια αυτή της αυτονομίας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν νομίζεις ότι μπορεί να υποφέρεις από κατάθλιψη.
Μίλησε ανοιχτά σε άτομα τα οποία εμπιστεύεσαι για το πώς νιώθεις. Δεν έχει νόημα ούτε σε βοηθά ν’αποφεύγεις να εκφράσεις τα συναισθήματα σου. Δεν είναι αδυναμία το να μιλάς για αυτό που σου συμβαίνει, αντίθετα, μπορεί να διαπιστώσεις ότι αντλείς δύναμη όταν εκφράζεσαι σε κάποιον που σε κατανοεί.

Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική κατάσταση η οποία διατηρείται από αρνητικές σκέψεις. Δοκίμασε να αμφισβητήσεις την ορθότητα των σκέψεων αυτών και να σκεφτείς μια πιο βοηθητική εναλλακτική. Για παράδειγμα, η σκέψη «Κάνω συνέχεια λάθη, δε θα πετύχω ποτέ» μπορεί ν’αντικατασταθεί με τη σκέψη « Εάν κι έχω κάνει λάθη, έχω κάνει και πράγματα για τα οποία μ’έχουν επιδοκιμάσει. Μπορώ να μάθω από τα λάθη μου και να γίνω καλύτερος».

Φρόντισε τον εαυτό σου. Βελτίωσε τη διατροφή σου και τον ύπνο σου. Απόφυγε την πολλή ζάχαρη, το αλκοόλ και το junk food και προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Ασκήσου. Οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες της άσκησης είναι πλέον ευρέως γνωστές κι αποδεδειγμένες από έρευνες. Όχι μόνο εξισορροπεί την σεροτονίνη κι ενισχύει τις ενδορφίνες αλλά προκαλεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ακριβώς όπως και τα αντικαταθλιπτικά.

Δες έναν ψυχοθεραπευτή/σύμβουλο ο οποίος θα μπορούσε να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου και ν’αλλάξεις σταδιακά προς το καλύτερο.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.