Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

2 πράγματα που κάνουν όσοι έχουν αυτοπεποίθηση! Δοκίμασέ τα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν μπο­ρείτε να έχετε αυτοπεποίθηση αν δεν σέβεστε τον εαυτό σας κι αν δεν πιστεύετε πως είστε ικανό άτομο. Για το λό­γο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για οποιονδήποτε θέλει να ξεπεράσει τη συνήθεια της ανησυχίας και του φό­βου να καλλιεργήσει ένα αίσθημα αυτοεκτίμησης. Οι άν­θρωποι που διαθέτουν αυτοεκτίμηση είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε καθήκον. Όσοι δεν διαθέ­τουν αυτοεκτίμηση μπορούν να ηττηθούν από νάνους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν βλέπουμε με πόση ευκολία οι άνθρωποι παραδίδονται σε φόβους που σε τελική ανάλυ­ση είναι κυριολεκτικά ασήμαντοι. Κι ωστόσο, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αυτοσεβασμό σχεδόν μονίμως πελαγώνουν ακόμα και με τα πιο γελοία και απλά καθήκοντα. Κάποιος φοβάται να μπει στο ρινγκ μήπως και τον δείρουν. Και τι θα πάθαινε αν τον έδερναν;

Κάποιος άλλος φοβάται να ζητήσει δουλειά επειδή ενδέχεται να του πουν όχι. Και τι θα πάθει αν τον απορρίψουν, δηλαδή; Ένας άλλος φοβάται να ασχολη­θεί με κάποιον καινούργιο επαγγελματικό τομέα, επειδή ίσως να μην τα πάει καλά. Και λοιπόν; Είναι δυνατόν να τον βλάψει αυτό επ’ αόριστον; Ωστόσο, σε κάθε τέτοια περίσταση, καθώς και σ’ εκατομμύρια άλλες, εσείς κι εγώ πείθουμε απερίσκεπτα τον εαυτό μας να θεωρούμε αυτές τις αποτυχίες τρομερές και καταστροφικές και να πιστεύ­ουμε πως επειδή είμαστε ανάξια κι ασήμαντα πλάσματα, δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Κι εκεί φανερώνεται πιο τραγικά η χαμηλή αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου.

Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση; Με δύο τρόπους. Πρώτον, ποτέ μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τίποτα. Πάντα να διαχω­ρίζετε τις πράξεις σας από τον εαυτό σας. Αν θέλετε, κρι­τικάρετε τις πράξεις σας, αλλά ποτέ μην υποτιμάτε τον ε­αυτό σας επειδή η απόδοσή σας ήταν κακή. Όσοι αξιο­λογούν τον εαυτό τους από τις ενέργειές τους είναι κατα­δικασμένοι σε μια ζωή γεμάτη δυστυχία κι αισθήματα ­κατωτερότητας. Ο λόγος είναι απλός: από τη στιγμή που εί­μαστε άνθρωποι, πολλές φορές θα φερθούμε άσχημα. Αν κρίνουμε διαρκώς τον εαυτό μας από αυτή την αναπό­φευκτη συμπεριφορά, θα καταλήξουμε να πιστέψουμε στην κατωτερότητά μας.

Ο δεύτερος σημαντικός τρόπος για να αυξηθεί η αυτοεκτίμησή σας είναι ο εξής: πάρτε ρίσκα διακινδυνέψτε και κάντε αυτό που φοβάστε. Έπειτα, ό­ταν τα καταφέρετε λιγότερο από τέλεια, κάντε ένα βήμα πίσω κι εξετάστε αντικειμενικά τα λάθη σας, ώστε την ε­πόμενη φορά να βελτιωθείτε. Στο κάτω κάτω, η πρόοδος χτίζεται πάνω σε λάθη. Το άτομο που δεν κάνει λάθη δεν μαθαίνει. Αντί να νιώθουμε κατάθλιψη κι ενοχές επειδή τα θαλασσώσαμε, ας είμαστε ικανοποιημένοι που ανακα­λύψαμε κάτι. Τα λάθη αποτελούν εξαιρετικά σπουδαίες εμπειρίες που μας λένε τι να κάνουμε την επόμενη φορά κι όχι πόσο ανάξιοι είμαστε. Δεν είναι σύμπτωση πως ακόμα κι ο καλύτερος παίκτης του μπέιζμπολ έχει κακές και καλές μέρες.

Με τους δύο αυτούς τρόπους μπορείτε να αναπτύξε­τε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Έπει­τα, βιώνοντας την κάθε εμπειρία, διαβεβαιώνετε τον εαυ­τό σας ότι είστε ικανοί να τα βγάλετε πέρα και πως δεν χρειάζεται να συντριβείτε κάτω από την απειλή κάποιου πράγματος για το οποίο δεν νιώθετε σιγουριά. Όταν ή­μουν φοιτητής, κατασκήνωσα στα Βραχώδη Όρη και κά­ποια στιγμή χρειάστηκε να περπατήσω δεκάξι χιλιόμε­τρα, ώσπου να φτάσω στην πόλη για να ζητήσω βοήθεια. Η σκέψη ότι θα περπατούσα τόσα χιλιόμετρα μέσα στα δάση με φόβισε κάπως, ώσπου συνειδητοποίησα ότι είχα λ ήδη μια παρόμοια εμπειρία, όταν υπηρετούσα στο στρατό και είχα αναγκαστεί να περπατήσω τριάντα δύο χιλιόμετρα. Ήμουν βέβαιος ότι η πορεία των δεκάξι χιλιομέτρων στα Βραχώδη Όρη δεν θα ήταν χειρό­τερη από εκείνη του στρατού.

Έτσι αποκτάται η αυτοπεποίθηση. Κάντε αυτό που φοβάστε κι αποδείξτε ξανά και ξανά στον εαυτό σας πως δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις εμπειρίες. Το άτομο που έχει τις περισσότερες είναι αυτό που μπορεί να συ­γκρίνει την επόμενη εμπειρία του με αυτές που έχει ήδη αποκομίσει. Έτσι, το πιο πιθανό είναι πως θα αισθανθεί κά­ποια βεβαιότητα ότι αυτό που πρόκειται να επιχειρήσει δεν είναι πολύ χειρότερο από κάποια πράγματα που έχει κάνει στο παρελθόν.

Αν αισθάνεσθε ότι δεν είστε τόσο καλοί όσο άλλοι, αν χαμηλώνετε το βλέμμα όταν ανταλλάσσετε χειραψία με κά­ποιον, αν πάντα κομπάζετε για τον εαυτό σας σαν να θέ­λετε να εντυπωσιάσετε τους γύρω σας, έχετε χαμηλή αυ­τοεκτίμηση και θα ’πρεπε να αναλάβετε πρωτοβουλία και να κάνετε κάτι για να θεωρήσετε τον εαυτό σας πιο αξιό­λογο. Και κάτι ακόμα. Ας μη θεωρούμε τους εαυτούς μας κακούς επειδή μια στις τόσες ενεργούμε άσχημα. Αν βλέπετε τον εαυτό σας σαν ένα μη-αλάθητο ανθρώπινο πλά­σμα, που δεν είναι άγιος και που μια στις τόσες θα κάνει και κάτι άστοχο, θα ανακαλύψετε ότι οι κατηγορίες ενα­ντίον σας δεν θα συμπαρασύρουν και την αυτοεκτίμησή σας. Και τότε θα έχετε εξασφαλίσει το πιο σπουδαίο στοι­χείο για την αυτοεκτίμηση σας και την υπερνίκηση των συ­ναισθηματικών σας προβλημάτων.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.