Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Επάγγελμα... Ντετέκτιβ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή στο άκουσμά του, σίγουρα εγείρει τη φαντασία μας. Πώς είναι όμως η ζωή τους, ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλματός τους και ποιες οι ασυνήθιστες ή πολύκροτες υποθέσεις που έχουν αντιμετωπίσει. Το newsbeast.gr συνομίλησε μαζί τους με σκοπό να «διαλευκάνει» τα μυστικά του επαγγέλματος. Οι ιστορίες που μας αφηγούνται άλλες φορές χαρακτηρίζονται αναμενόμενες αλλά σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζονται αρκετά σοκαριστικές.

Αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν υποθέσεις συζυγικής απιστίας, συγκεντρώνοντας το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό. Ανακαλύπτουν πρόσωπα που χάνονται στη «βουή του πλήθους». «Ξετρυπώνουν» εκείνους που χρωστούν σημαντικά χρηματικά ποσά. Διασφαλίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια από το να καταλήξουν σε ανταγωνιστικές εταιρείες. Πολλές φορές έχουν συμβάλλει ακόμα και στην εξιχνίαση ειδεχθών εγκλημάτων.

Γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, συχνά δίπλα σε πολυτελή δικηγορικά γραφεία, αποτελούν την έδρα τους. Ο λόγος για τους ιδιωτικούς ερευνητές ή αλλιώς ντετέκτιβ, η δράση των οποίων τροφοδοτεί επί δεκαετίες αστυνομικά μυθιστορήματα και κινηματογραφικά σενάρια. Οι αποστολές άλλες φορές επικίνδυνες, άλλες πάλι κωμικοτραγικές σίγουρα τους συγκαταλέγουν στο είδος των επαγγελματιών που δεν πλήττουν πίσω από ένα γραφείο.

Ο κ. Ζακυνθινός Σπύρος, ο κ. Τσούκαλης Γιώργος αλλά και ο κ. Καπενάκης Πήτερ είναι ιδιωτικοί ερευνητές που εδρεύουν στην Αθήνα, η δράση τους όμως εκτείνεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και εκτός συνόρων. Το επάγγελμά τους αν και δύσκολο, τους ευχαριστεί σε τέτοιο βαθμό που όλοι ομολογούν πως δεν θα το άλλαζαν με κάτι πιο συνηθισμένο.

Ιστορίες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη

Ο κ. Τσούκαλης είναι στο χώρο των ιδιωτικών ερευνών από το 1976. Δηλώνει «ερωτευμένος με το επάγγελμά του» παραδεχόμενος πως δεν θα το άλλαζε με τίποτα, παρόλο που έχει σπουδάσει οικονομολόγος. Μέσα σε αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με την έρευνα έχει διαλευκάνει πολλές υποθέσεις, κάποιες εξ αυτών μάλιστα απασχόλησαν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη.

«Στις μέρες μας οι περισσότερες υποθέσεις που αναλαμβάνουμε, μετά την κατάργηση του ποινικού μέρους της μοιχείας, είναι κυρίως επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Βιομηχανικές ή ναυτιλιακές υποθέσεις , εξαφανίσεις προσώπων αλλά και οφειλετών. Τα συναισθηματικά θέματα σχεδόν έχουν εκλείψει. Κατά τη διάρκεια της κρίσης που βιώνουμε ο κόσμος έπαψε να ασχολείται με ζητήματα αισθηματικού χαρακτήρα». Ο κ. Τσούκαλης χαρακτηρίζει τη δουλειά του παρόμοια με αυτή του μαιευτήρα, τονίζοντας πως ούτε ωράριο υπάρχει, ούτε σταθερότητα, ούτε καν έδρα. «Πολλές είναι οι φορές που αναγκαζόμαστε να ταξιδέψουμε για μια υπόθεση και μάλιστα μπορεί να αναγκαστούμε να παραμείνουμε και για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Αθηνών. Έχετε υπόψη σας πως μια έρευνα μπορεί να διαρκέσει από 10 με 20 μέρες μέχρι και χρόνια».

Ένα παράδειγμα όπως μας λέει είναι αυτό των αρχαίων της Κορίνθου. «Για την επίλυση της συγκεκριμένης υπόθεσης η έρευνα διήρκεσε 23 μήνες». Ο κ. Τσούκαλης μας ενημερώνει πως πολλές είναι οι φορές που τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών συνεργάζονται και με την αστυνομία μιας και οι ίδιοι δεν μπορούν να προβούν σε συλλήψεις. «Όταν ανακαλύψουμε κάποιο ποινικό αδίκημα δίνουμε τα αποδεικτικά στοιχεία στην αστυνομία και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν εκείνοι και η δικαιοσύνη. Άλλες περιπτώσεις συνεργασίας με τις αρχές είναι συνήθως οι εξαφανίσεις όπου η οικογένεια επιθυμεί τα ταχύτερα δυνατά αποτελέσματα και απευθύνονται ταυτόχρονα με τις αρχές και σε εμάς»

Όσο για τις εμποροβιομηχανικές υποθέσεις ο κ. Τσούκαλης μας ενημερώνει πως κυρίως αφορούν στη διασφάλιση επιχειρηματικών συμφερόντων και μυστικών από ανταγωνιστές. «Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ένας επιχειρηματίας προσπαθεί να αποκαλύψει απάτες ανταγωνιστών που θίγουν τα συμφέροντά του».

Η αμοιβή των ντετέκτιβ δεν μπορεί να υπολογιστεί μιας και πάντα εξαρτάται από τη διάρκεια της έρευνας, από την τοποθεσία της υπόθεσης, αλλά και από τον βαθμό δυσκολίας. «Υπάρχουν περιπτώσεις που στοιχίζει από 3.000 έως 4.000 χιλιάδες ευρώ αλλά μπορεί να φτάσει και τις 30.000, 40.000 ακόμα και 50.000 ευρώ».

Μερικές από τις πολύκροτες υποθέσεις στην επίλυση των οποίων έχει συμβάλλει ο κ. Τσούκαλης είναι η υπόθεση Ριζάι, η υπόθεση της εξαφάνισης του Άλεξ στην Βέροια αλλά και εκείνη της δολοφονίας του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου.

Μια όμως ιδιαιτέρως συγκινητική για εκείνον είναι η συνάντηση δύο αδερφών που είχαν χαθεί λόγω υιοθεσίας του ενός από ένα ζευγάρι Ολλανδών. «Η στιγμή που συναντήθηκαν μετά από 25 χρόνια και αγκαλιάστηκαν αποτελεί για εμένα ίσως από τις ισχυρότερες αναμνήσεις μου» ομολογεί. Όσο για την αποτελεσματικότητα των ιδιωτικών ερευνητών ο κ. Τσούκαλης καταθέτει πως οι ντετέκτιβ φέρνουν αποτελέσματα αλλά πρέπει πάντα ο πελάτης να προσέχει σε ποιό γραφείο απευθύνεται.

Πικάντικες υποθέσεις

Το ίδιο μας επιβεβαιώνει και ο κ. Ζακυνθινός, ιδιωτικός ερευνητής εδώ και 15 χρόνια. «Υπάρχουν περιπτώσεις που απευθύνονται σε εμάς επειδή για παράδειγμα θέλουν να παρακολουθήσουμε ένα κινητό τηλέφωνο ή επειδή θέλουν να εντοπίσουμε τον ιδιοκτήτη κάποιου προφίλ στο facebook. Υπό προϋποθέσεις, αυτό μπορεί να γίνει. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, τους ενημερώνουμε πως θα ξοδέψουν άδικα τα χρήματά τους χωρίς έγκυρο αποτέλεσμα. Υπάρχουν και γραφεία βέβαια που ισχυρίζονται πως κάνουν τα πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται απατεώνες που απλά εισπράττουν την αμοιβή χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει ο πελάτης να αντιλαμβάνεται πως όταν ένα γραφείο απορρίπτει μια δουλειά δεν είναι γιατί απορρίπτει την πελατεία αλλά προφανώς γιατί η έρευνα δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ντετέκτιβ είμαστε άλλωστε όχι θεοί».

Ο κ. Ζακυνθινός ξεκίνησε να ασχολείται με το επάγγελμα δοκιμαστικά, θεωρώντας πως δεν θα είναι καν αποτελεσματικός. Αλλά οι επιτυχίες των πρώτων ερευνών τον διέψευσαν κι έτσι διατηρεί ακόμα και σήμερα το γραφείο του σημειώνοντας πολλές επιτυχίες. Η πλειονότητα των υποθέσεων που αναλαμβάνει είναι ή συναισθηματικού χαρακτήρα ή επαγγελματικής φύσης. Επίσης αρκετές είναι οι υποθέσεις εξαφανίσεων ατόμων είτε γιατί απήχθησαν είτε γιατί κρύβονται από χρέη και οφειλέτες.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των συναισθηματικών υποθέσεων, ξεχωρίζουν ιδιαίτερα εκείνες που η γυναίκα ή ο άντρας προσπαθεί όχι τόσο να ανακαλύψει κάποια παράνομη σχέση του συζύγου, αλλά κάποια ομοφυλοφιλική εξωσυζυγική σχέση. «Σε μια από τις πιο πικάντικες υποθέσεις του γραφείου, μια γυναίκα ήθελε να συγκεντρώσει αποδείξεις για τις ομοφυλοφιλικές εξωσυζυγικές σχέσεις του άντρα της. Διευκρινίζοντάς της πως αυτό ήταν δύσκολο να γίνει, μιας και δεν δικαιούμαστε να τοποθετούμε κάμερες σε εσωτερικούς χώρους, μας πληροφόρησε πως για την εν λόγω σχέση ήταν σίγουρη μιας και είχε μιλήσει με τον εραστή του συζύγου της. Είχε μάλιστα κανονίσει μαζί του να της αποκαλύψει δημόσια τοποθεσία όπου θα τον παρέσυρε για να μπορέσει να αποκτήσει τις απαραίτητες αποδείξεις και έτσι να αποδεσμευτεί από εκείνον. Τελικά οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν όταν πήγαν οι δυο τους σε μια παραλία γυμνιστών στην οποία είχαμε κι εμείς πρόσβαση με την ανάλογη αμφίεση φυσικά» λέει χαριτολογώντας.

Αναφορικά με τις επαγγελματικές υποθέσεις, εκείνες που ξεχωρίζουν δεν είναι αυτές που προσπαθούν να διαφυλάξουν κάποιο εταιρικό μυστικό για να μην το διαρρεύσουν υψηλόβαθμα στελέχη σε ανταγωνιστές, αλλά εκείνες όπου επιχειρηματικοί κολοσσοί θέλουν να εξακριβώσουν ανακρίβειες σε βιογραφικά υψηλόμισθων στελεχών που πρόκειται να προσλάβουν. «Θέλουν να επιβεβαιώσουν από το ότι σπούδασαν στο πανεπιστήμιο το οποίο αναφέρουν στο βιογραφικό τους μέχρι το ότι στην προηγούμενη εταιρεία έπαιρναν τα χρήματα τα οποία ανέφεραν στην συνέντευξη».

Οι σοβαρές υποθέσεις στις μέρες μας, μας λέει ο κ. Ζακυνθινός είναι λίγες. Μια εξ’ αυτών που αντιμετώπισε πρόσφατα ήταν η κακοποίηση ανήλικου τέκνου από το ίδιο του τον πατέρα.»Παρακολουθούσαμε επί μέρες τον χωρισμένο πατέρα, στρατιωτικό στο επάγγελμα, όταν έπαιρνε το παιδί του, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε γενετικό υλικό από τα ρούχα του μικρού. Το ιδιαίτερο είναι ότι ο πελάτης που μας ανέθεσε την υπόθεση δεν ήταν η μητέρα του παιδιού, η οποία δεν είχε αντιληφθεί κάτι, αλλά ο παππούς του».

Για την αμοιβή των υποθέσεων και ο κ. Ζακυνθινός μας ενημερώνει πως καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες, από την διάρκεια της, την επικινδυνότητά της, αλλά και την τοποθεσία της. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας μας λέει πως εναπόκειται περισσότερο στο ένστικτο του ιδιωτικού ερευνητή. Ο ίδιος δεν προσλαμβάνει απαραίτητα υπαλλήλους με εμπειρία, αλλά με ένστικτο. Στο προσωπικό του υπάρχουν και άντρες και γυναίκες, αν και τις δεύτερες τις προτιμά λόγω διευρυμένης φαντασίας. «Εμείς οι άντρες θα σκεφτούμε με τετράγωνη λογική, θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε την επόμενη κίνηση του στόχου, αλλά θα είναι η προβλεπόμενη. Οι γυναίκες θα σκεφτούν ακραίες εκδοχές και το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι μόνο μια»

Ιστορίες που έγιναν γνωστές από τηλεοπτικές σειρές

Ο κ. Καπενάκης Πήτερ από την άλλη έχει πιο ιδιαίτερες ιστορίες να μας διηγηθεί. Το γραφείο ιδιωτικών ερευνών του βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. «Είναι ένα επάγγελμα που σίγουρα δεν σε αφήνει να βαριέσαι», ομολογεί ενώ διαπιστώνει πως μετά την αλλαγή της νομοθεσίας, ο μεγάλος αριθμός παράνομων γραφείων ιδιωτικών ερευνών έχει μειωθεί αισθητά. Ο κ. Καπενάκης αναφέρει πως η πλειονότητα των υποθέσεων που αναλαμβάνει είναι αισθηματικής και επιχειρηματικής φύσεως ενώ και στη δική του περίπτωση δεν είναι μικρός ο αριθμός των υποθέσεων ανεύρεσης οφειλετών. Από τις υποθέσεις του αισθηματικού τομέα αναφέρει κάποιες που θυμίζουν όχι τόσο αστυνομικό μυθιστόρημα όσο «θρίλερ» κυρίως για το θύμα.

Υποθέσεις που πριν από κάποια χρόνια όταν είχαν δημοσιοποιηθεί, είχαν προκαλέσει την αίσθηση της κοινής γνώμης και κατέλαβαν τους πηχυαίους τίτλους των αστυνομικών δελτίων ειδήσεων. «Το θύμα είναι πάντα ο άντρας του ζευγαριού ενώ θύτης δεν είναι μόνο η γυναίκα αλλά και ο εραστής της. Η γυναίκα συνάπτει σχέση εκτός γάμου με κάποιον, τον οποίον τις περισσότερες φορές ερωτεύεται παράφορα. Εξαιτίας αυτού συμμορφώνεται πλήρως με τις επιταγές του. Έτσι σαν πειθήνιο όργανό του ναρκώνει τον άντρα της και κατά τη διάρκεια της νάρκωσης συμμετέχει άθελα του στη συνουσία. Το σύνηθες είναι πως αφού συμβεί αυτό, ο σύζυγος έρχεται αντιμέτωπος με πόνους και δυσλειτουργίες τις οποίες αντιλαμβάνεται σαν πρόβλημα υγείας, οπότε και συμβουλεύεται κάποιον γιατρό. Εκεί ο γιατρός του ανακοινώνει το δυσάρεστο γεγονός και το θύμα απευθύνεται σε εμάς για να μάθει την θλιβερή αλήθεια».

Σύμφωνα με τον κ. Καπενάκη αστείες είναι και οι δικαιολογίες που βρίσκουν συνήθως οι γυναίκες για να ξεκλέψουν λίγο χρόνο και να βρεθούν με τον παράνομο εραστή τους. Χαρακτηριστικά μας αναφέρει το παράδειγμα μιας κυρίας στην Κέρκυρα η οποία θέλησε να φέρει νερό από μια πηγή στο δάσος, αργά το βράδυ, στη μέση του χειμώνα και ενώ έξω χιόνιζε.

«Στις υποθέσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος μας αναθέτουν την παρακολούθηση υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων επειδή φοβούνται μήπως διαρρεύσουν σχέδια και πληροφορίες σε ανταγωνιστές». Αυτές οι περιπτώσεις καταλαμβάνουν περίπου το 40% των υποθέσεων που διαχειρίζεται το γραφείο. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε υποθέσεις κατάχρησης χρημάτων από ηλικιωμένους ή μη. Τα ποσά της κατάχρησης μπορεί να ξεκινούν από 150.000 ευρώ και να ανεβαίνουν κατά πολύ. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα είναι σύνηθες, άτομα ηλικίας 45 με 50 ετών, κατά κύριο λόγο Έλληνες και Κύπριοι, αφού παρακολουθήσουν το θύμα τους για να αποτιμήσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, να συνάπτουν δεσμό μαζί του με σκοπό την μελλοντική του οικονομική εκμετάλλευση. Σε κάποιες περιπτώσεις αποσπούν χρήματα, σε κάποιες άλλες ιδρύουν επιχειρήσεις στο όνομα του θύματος και καταχρώμενοι τα χρήματα της επιχείρησης δημιουργούν οφειλές που βαρύνουν το θύμα».

Ρωτώντας τον κ. Καπενάκη για την πιο παράξενη υπόθεση που έχει αναλάβει μας αναφέρει την περίπτωση ενός πολιτικού προσώπου. «Ο εν λόγω πολιτικός, είχε παραισθήσεις. Κατά την διάρκεια λοιπόν ενός ταξιδιού με το ταχύπλοό του, χάθηκε κι έτσι η οικογένεια του απευθύνθηκε σε εμάς. Τον εντοπίσαμε μετά από 2 περίπου μέρες σε κάποιο διπλανό νησί. Όταν συνήλθε ομολόγησε πως κατά τη διάρκεια των παραισθήσεων, τρόμαξε και έπεσε στην θάλασσα. Μιας και ήταν βράδυ κανείς δεν αντιλήφθηκε την απουσία του και το ταχύπλοο συνέχισε την πορεία του. Ο πολιτικός παρέμεινε στο νερό μέχρι να τον μαζέψει μια βάρκα που περνούσε από την περιοχή αλλά από το σοκ δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του».

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα είναι τόσο δυσάρεστο για το χρήστη που αδυνατεί να το δεχτεί. Μια αντίστοιχη περίπτωση που μας διηγείται εκτυλίσσεται στην Κρήτη. «Μια κοπέλα έχει εξαφανιστεί και για καιρό αναζητούνται τα ίχνη της από τις αρχές χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι κάποια στιγμή η οικογένεια της κοπέλας απευθύνθηκε στο γραφείο μας. Μετά από δικές μας έρευνες ανακαλύψαμε ένα πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντος το οποίο φαινόταν να εμπλέκεται στην υπόθεση. Μόνο που όταν ανακοινώσαμε στην οικογένεια το όνομά του μας διέταξαν να σταματήσουμε τις έρευνες, ίσως φοβούμενοι να έρθουν αντιμέτωποι με αυτόν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.