Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ένα ποτήρι κρασί επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αποκαλύπτει έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου
.
Ακόμη και ένα ποτηράκι κρασί μπορεί να είναι αρκετό για να επηρεάσει σε επικίνδυνο επίπεδο τις ικανότητες οδήγησης όσων είναι άνω των 55 ετών.

Όπως αποκάλυψε ένα πείραμα, που διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ, το αλκοόλ επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό άτομα διαφορετικών ηλικιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα ποτήρι κρασί επηρεάζει παραπάνω τις ικανότητες οδήγησης των άνω των 55 ετών, συγκριτικά με τους νεότερους.

Στο πείραμα συμμετείχαν 36 άνθρωποι ηλικίας από 25 έως 35 και από 55 έως 70 ετών. Οι εθελοντές συμμετείχαν σε ένα τεστ προσομοίωσης οδήγησης σε υπολογιστή μια φορά ενώ ήταν νηφάλιοι, και στη συνέχεια μετά από την κατανάλωση διαφορετικών ποσοτήτων αλκοόλ, ωστόσο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο βάσει νόμου.

Κάθε ένας αξιολογήθηκε καθώς «οδηγούσε» σε μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων, σε ένα δρόμο με στροφές. Οι οδηγοί κοιτούσαν ευθεία μπροστά μέσα σε μια μεγάλη οθόνη υπολογιστή. Δύο άλλες οθόνες που πλαισίωναν την πρώτη, θύμιζαν τα πλαϊνά παράθυρα ενός αυτοκινήτου. Σε αυτές προβαλλόταν ό,τι θα μπορούσε να βλέπει ένας οδηγός με την περιφερειακή του όραση.

Κάποιες φορές οι οδηγοί μπορεί να συναντούσαν κάποιο άλλο αυτοκίνητο από την αντίθετη κατεύθυνση, όμως σε γενικές γραμμές δεν υπήρχε κάτι για να τους αποσπάσει την προσοχή.

Μετά από ένα ποτό, και αφού πέρασε λίγο χρονικό διάστημα (σαν να έπιναν κάτι ενώ έτρωγαν στο σπίτι τους) οι ερευνητές τους ζήτησαν να οδηγήσουν και πάλι.

Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν ότι οι μικρές («νόμιμες») ποσότητες αλκοόλ επηρέαζαν τις ικανότητες οδήγησης μόνο όσων ανήκαν στο μεγαλύτερο ηλικιακά γκρουπ εθελοντών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχιατρικής και ψυχολογίας, Dr Sara Jo Nixon, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι νεότερης ηλικίας οδηγοί είναι ασφαλείς πίσω από το τιμόνι ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychopharmacology.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.